TCG Piri Reis: Έτοιμο να μπει σε υπηρεσία το νέο υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Σε λίγες ημέρες θα μπει και επίσημα σε υπηρεσία με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, το πρώτο υποβρύχιο κλάσης Reis (Type 214TN), το TCG Piri Reis.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Άμυνας, στις 24 Αυγούστου 2024, θα γίνει η επίσημη τελετή ένταξης του TCG Piri Reis στον στόλο του τουρκικού Ναυτικού.

Στην τελετή, η οποία θα γίνει στη Ναυτική Βάση Aksaz, θα δώσει το παρόν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης Reis καθελκύστηκε το 2019 και ξεκίνησε τις δοκιμές στη θάλασσα στα τέλη του 2022.

Το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης Reis, το TCG HIZIRREIS, το οποίο καθελκύστηκε στα μέσα του 2023, αναμένεται να μπει σε υπηρεσία σε περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές. Επίσης, το 2025 θα ξεκινήσουν και οι θαλάσσιες δοκιμές για το τρίτο υποβρύχιο της κλάσης, το TCG MURATREIS.

Η σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2009 μεταξύ της Προεδρίας των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems προβλέπει την ναυπήγηση 6 υποβρυχίων με σύστημα ανεξάρτητης πρόωσης (AIP).

Το έργο υποβρυχίων κλάσης Type 214TN αναμένεται να ενισχύσει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο επί του παρόντος διαθέτει έναν στόλο 12 υποβρυχίων που αποτελείται από τέσσερα Ay-class (Type 209/1200), τέσσερα Preveze-class (Type 209T/1400) και τέσσερα Gür-class (Type 209T2/1400).

Τα υποβρύχια κλάσης Reis έχουν μήκος 68,35 μέτρα, εκτόπισμα 1.850 τόνους και χωρητικότητα 40 ατόμων και κατασκευάζονται από την ThyssenKrupp Marine Systems στο ναυπηγείο Golcuk της Τουρκίας, με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.