Μετά την Πολωνία, φαίνεται πως ακόμα μια χώρα μέλος του NATO, επιθυμεί να αποκτήσει τα διάσημα πλέον, τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα TB2 Bayraktar, με αρκετούς ήδη να υποψιάζονται ότι μια συμφωνία της χώρας αυτής με την τουρκική εταιρεία είναι «πιο κοντά από ποτέ».
Ο λόγος για την Λετονία, καθώς ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Artis Pabriks επισκέφθηκε χθες τις κεντρικές εγκαταστάσεις της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας Baykar στην Άγκυρα, ενώ στη συνέχεια, έκανε ένα πολύ «αιχμηρό σχόλιο» σε ανάρτηση του στο Twitter, αναφορικά με μια πιθανή προμήθεια των τουρκικών drones.
Η εταιρεία Baykar, από την δική της πλευρά δημοσίευσε αφενός μια εθιμοτυπική φωτογραφία με τον Λετονό Υπουργό, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε ότι «η τουρκική βιομηχανία έχει τα υψηλότερα παγκόσμια πρότυπα στην έρευνα και ανάπτυξη, και την εκτιμούμε πάρα πολύ ως σύμμαχο μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» ενώ στη συνέχεια, σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Είναι προς το συμφέρον της Λετονίας να προωθήσει μια εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία και τη στρατιωτική της βιομηχανία σε αμοιβαία σημαντικά θέματα. Η Τουρκία είναι εταίρος μας στο ΝΑΤΟ και είμαι βέβαιος ότι η κοινή μας συνεργασία θα βοηθήσει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Λετονίας καθώς και της εγχώριας στρατιωτικής βιομηχανίας μας».
Το «σχόλιο» και τα σενάρια
Τέλος, τόνισε ότι: «Τα αεροσκάφη είναι ο τομέας στον οποίο έχουμε δώσει προσοχή και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μεγάλη προσοχή. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα – drone – δημιουργούν πολλές και διάφορες επιλογές για τη Λετονία και μας επιτρέπει να αυξήσουμε πραγματικά τις ικανότητες μάχης μας. Για να συζητήσω την περαιτέρω συνεργασία στην άμυνα και την ανάπτυξη της στρατιωτικής βιομηχανίας, αυτή την εβδομάδα επισκέφτηκα την εταιρεία κατασκευής συστημάτων drone Baykar».
Ωστόσο αυτό το «αιχμηρό σχόλιο» του Λετονού Υπουργού Άμυνας έγινε σε πιο «διακριτικό» σημείο, καθώς στην ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ένας άλλος χρήστης ρώτησε «πότε θα δουν στη Λετονία τα drones TB2 Bayraktar», κάτι στο οποίο ο Artis Pabriks απάντησε λέγοντας «ελπίζω, πολύ σύντομα», με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι φήμες και τα σενάρια για ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία, όπως ακριβώς είχε γίνει και στην περίπτωση της Πολώνίας.
Πηγή: Defense World / Φωτογραφία Twitter