TB2 Bayraktar: Το Κουβέιτ υπέγραψε συμβόλαιο-«μαμούθ» με την τουρκική Baykar για τα UAV

Η Τουρκία θα προμηθεύσει το Κουβέιτ με άγνωστο αριθμό οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου TB2 Bayraktar, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar.

Το Υπουργείο Άμυνας του Κουβέιτ υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την τουρκική Baykar, ύψους 370 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να διευκρινίζεται πόσα drones θα παραδοθούν στο Κουβέιτ ή πότε.

«Η Baykar κέρδισε τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε σημαντικές εταιρείες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, στη διαδικασία του διαγωνισμού που διεξάγεται από το 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Πρόσθεσε ότι με το Κουβέιτ ο αριθμός των χωρών που υπέγραψαν συμβάσεις για το TB2 Bayraktar αυξήθηκε σε 28.

Σύμφωνα με το Middle East Eye (ΜΕΕ), το οποίο επικαλείται ανώνυμες τουρκικές πηγές, το Κουβέιτ θα λάβει 18 drones από την Τουρκία.

Πηγή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε στο MEE ότι κάθε TB2 Bayraktar κοστίζει περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια και κάθε αεροσκάφος απαιτεί 100 έξυπνα μικροπυρομαχικά MAM-L, τα οποία μαζί αξίζουν 15 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει επίσης πρόσθετο κόστος για τα κέντρα εκπαίδευσης και διοίκησης και ελέγχου, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των drones που αγοράζονται. Κάθε κέντρο μπορεί να ελέγξει έως και έξι drones.

Η διεθνής ζήτηση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 της Baykar αυξήθηκε αφού εμφανίστηκαν σε συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν και το ενδιαφέρον για αυτά αυξήθηκε περαιτέρω μετά τη χρήση τους από τον στρατό της Ουκρανίας για να ανατρέψει τις ρωσικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Middle East Eye / Φωτογραφία αρχείου Reuters