Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει επενδύσει σε τεράστιο βαθμό στην ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου TB2 Bayraktar, έχοντας διαμορφώσει μια εξωτερική πολιτική με σαφή εμπορική «διάσταση« στην εξαγωγή των drones στη διεθνή αγορά. Ωστόσο, η κατασκευή των τουρκικών UAV έχει αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια λόγω της εμπλοκής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Συρία και Ναγκόρνο Καραμπάχ, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή εμπάργκο από ευρωπαϊκές και μη χώρες.
Μια από αυτές ήταν ο Καναδάς, διότι μια καναδική εταιρεία ασχολούνταν με την προμήθεια λειτουργικών συστημάτων στα TB2 Bayraktar, η οποία πτώχευσε και έκλεισε μετά το εμπάργκο που αποφάσισε η καναδική κυβέρνηση. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν υπήρξε πρόβλημα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, αφού φαίνεται πως πλέον είχε την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να «καλύψει το κενό».
Αυτό επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα TB2 Bayraktar που παραδόθηκαν στον τουρκικό Στρατό Ξηράς διαθέτουν ένα αναβαθμισμένο «πακέτο» αισθητήρων και συστημάτων στόχευσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο νέο «Common Aperture Targeting System – CATS», που κατασκευάστηκε από την τουρκική εταιρεία ASELSAN και τοποθετήθηκε στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Baykar.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρο-οπτικής αναγνώρισης, επιτήρησης και στόχευσης υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένο τόσο για drones όσο και για αεροσκάφη, που θα προσφέρει αυξημένες δυνατότητες εντοπισμού εχθρικών στόχων και θέσεων στο πεδίο επιχειρήσεων. Προηγουμένως, το TB2 Bayraktar βασιζόταν σε έναν παρόμοιο αισθητήρα που κατασκεύαζε καναδική εταιρεία, όμως η χώρα σταμάτησε την προμήθειά του.
Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία Reuters