Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας Baykar, που ειδικεύεται στην κατασκευή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και αεροσκαφών, όπως τα περίφημα TB2 Bayraktar και Akinci, η τουρκική αμυντική βιομηχανία αναμένεται να αναπτύξει πυραύλους αέρος – αέρος που θα εγκατασταθούν στις πλατφόρμες αυτές, προκειμένου να αναχαιτίζουν και να εξουδετερώνουν τα ιρανικά drones – καμικάζι.
Ειδικότερα, ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας SAHA, που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, για να δώσει «λύση» στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, με τις πολλαπλές επιθέσεις των ιρανικών drones – καμικάζι τύπου Shahed-136 που αναπτύσσει η Ρωσία για να χτυπήσει υποδομές και εγκαταστάσεις, προκαλώντας παράλληλα ανθρώπινες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.
Η τουρκική «λύση» στα Shahed-136
Ο Τούρκος CEO ελπίζει ότι σύντομα τα νέα βλήματα, που θα βασίζονται στα υφιστάμενα φορητά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου Sungur, θα αναπτύσσονται στα TB2 Bayraktar και στα Akinci όχι μόνο για εμπλοκές με drones, αλλά και με εχθρικά αεροσκάφη, ενώ επί του παρόντος πραγματοποιούνται δοκιμές». Στη συνέχεια, ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε πως« αν και το Shahed-136 θεωρείται ένας εύκολος στόχος, εντούτοις οι Ουκρανοί πρέπει να είναι έτοιμοι με τα αντίμετρά τους». Ο ίδιος είχε αναφέρει μάλιστα ότι η Baykar σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής της στην Ουκρανία σε δύο χρόνια.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επί του παρόντος μια σειρά από συστήματα αεράμυνας για να αμύνεται ενάντια στα ιρανικά drones, ενώ περιστασιακά αναπτύσσει και πολύτιμα μαχητικά αεροσκάφη για να τα καταρρίψει, κάτι που επιφέρει δυσανάλογο κόστος στην πολεμική της προσπάθεια. Γι’ αυτό οι Τούρκοι εκτιμούν ότι η πιο οικονομική και «κατάλληλη» λύση για την εξουδετέρωση των ιρανικών drones, είναι τα τουρκικά UAV με τις νέες εκδόσεις πυραύλων.
To τουρκικό MANPADS τύπου Sungur
Το φορητό πυραυλικό συστήματα αεράμυνας τύπου Sungur έχει εμβέλεια 8 χιλιομέτρων ενώ ακόμα το βλήμα διαθέτει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας. Επίσης, έχει ενσωματωμένο σύστημα αναγνώρισης φίλιων και εχθρικών δυνάμεων (IFF), γεγονός που επιτρέπει στον χρήση να «κλειδώνει τον στόχο προτού εκτοξεύσει το βλήμα με λειτουργία «fire and forget».
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η κατασκευάστρια εταιρεία Roketsan εργάζεται στην ανάπτυξη έκδοσης του Sungur για να χρησιμοποιείται σε εναέριες και ναυτικές πλατφόρμες (ελικόπτερα, drone και κύριες μονάδες επιφανείας), καθώς επίσης φαίνεται πως ήδη αποτελεί μέρος του οπλισμού που φέρουν τα τακτικά τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών ρόλων τύπου Vuran.
Φωτογραφίες Reuters