TB2 Bayraktar: Η Σαουδική Αραβία θέλει να αποκτήσει τα τουρκικά UAV;

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ετοιμάζεται για συνομιλίες με την Τουρκία για την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 Bayraktar, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

«Η Στρατιωτική Βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας (SAMI) έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με την εταιρεία παραγωγής Baykar. Ο αριθμός των χωρών στις οποίες έχουν εξαχθεί τα drones TB2 έφτασε τις 20» σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Η εταιρεία Baykar διαθέτει ένα άλλο μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), το «Bayraktar Akıncı», ένα drone μεγάλου υψομέτρου και μεγάλης αντοχής (HALE). Οι τρεις πρώτες μονάδες τέθηκαν σε υπηρεσία στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις 29 Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, η Baykar έχει κάνει συμφωνία με τρεις χώρες για την πώληση του «Bayraktar Akıncı».

Τα τουρκικά drones απέκτησαν «παγκόσμια φήμη» μετά την χρήση τους στην σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ξέσπασε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία προμήθευσε τον σύμμαχό της, Αζερμπαϊτζάν με UAV TB2 Bayraktar, για χρήση στη σύγκρουση και συνέβαλε σημαντικά στην έκβαση αυτής της ένοπλης διαμάχης.

Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει πολύ συχνά αεροπορικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από την ομάδα ανταρτών Χούθι, που έχουν βάση στην Υεμένη. Το βασίλειο έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία του να ενισχύσει την ασφαλειά του και το οπλοστάσιό του για να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις των Χούθι.