TB2 Bayraktar: Η Ρουμανία αγοράζει τουρκικά UAVs αξίας 321 εκατομμυρίων δολαρίων

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας ανέθεσε στην τουρκική εταιρεία Baykar μία σύμβαση αξίας 321 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 Bayraktar.

Το ρουμανικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο την πρόθεσή του να προμηθευτεί τρία πακέτα drone TB2 από την Baykar για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, εν αναμονή της έγκρισης από το κοινοβούλιο.

«Τα συστήματα UAV που θα αγοραστούν θα προορίζονται για τις ρουμανικές χερσαίες δυνάμεις. Κάθε σύστημα περιλαμβάνει έξι εναέριες πλατφόρμες με δυνατότητες εμπλοκής στόχων (συνολικά 18 drones). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την αγορά ενός αρχικού πακέτου υλικοτεχνικής υποστήριξης, της απαραίτητης εκπαίδευσης και εξοπλισμού», ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο ιστότοπος Tenders Electronic Daily, μια ηλεκτρονική έκδοση του Συμπληρώματος της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικεντρώνεται σε έργα δημοσίων συμβάσεων, δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες την επίσημη ανακοίνωση ανάθεσης στην τουρκική εταιρεία για την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τα τουρκικής κατασκευής drones πρόκειται να παραδοθούν στην Τιμισοάρα, όπου βρισκόταν η 93η Αεροπορική Βάση της ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τα MiG-23 πριν αποσυρθούν. Με αυτήν την αγορά, η Ρουμανία θα γίνει η δεύτερη χώρα της ΕΕ μετά την Πολωνία που θα χειρίζεται τα TB2 Bayraktar και το τρίτο ευρωπαϊκό μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Ρουμανία σκοπεύει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό στο 2,5% του ΑΕΠ το 2023. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Ρουμάνου Προέδρου ανέφερε ότι το Βουκουρέστι εξετάζει επίσης την αγορά F-35.

Πηγή: Defense News