TB2 Bayraktar: Η Λιθουανία μαζεύει χρήματα για να αγοράσει ένα τουρκικό UAV και να το δώσει στην Ουκρανία

Οι Λιθουανοί συγκεντρώνουν δωρεές για την αγορά ενός τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους TB2 Bayraktar για την Ουκρανία. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 5 εκατομμύρια ευρώ σε τρεις εβδομάδες.

Ως μέρος μιας εκστρατείας δωρεάς που ξεκίνησε από τον Λιθουανό δημοσιογράφο Andrius Tapinas, οι Λιθουανοί συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν ένα TB2 Bayraktar. Ο Ταπίνας σημείωσε ότι έλαβε το «πράσινο φως» από τα Υπουργεία Άμυνας της Λιθουανίας και της Τουρκίας για την εκστρατεία δωρεών και η κατασκευάστρια εταιρεία Baykar είπε «ναι» στην εκστρατεία.

Το TB2 Bayraktar χρησιμοποιείται ενεργά από τον ουκρανικό στρατό ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις σε πολλά μέτωπα. Το τελευταίο Bayraktar TB2 χτύπησε τα ρωσικά στρατεύματα στο Snake Island, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Ο αριθμός των δωρεών που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής έφτασε τα 1.485.000 ευρώ. Για την εκστρατεία γίνεται δωρεά 1.150 ευρώ το λεπτό. Τα όρια του 1 εκατομμυρίου ευρώ ξεπεράστηκαν σε μόλις 8 ώρες. Ζητήθηκε επίσης από τους πολίτες που έκαναν δωρεές να διαδώσουν την καμπάνια χρησιμοποιώντας το hashtag #bayraktarasUkrainai.

Ο Υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας μετέδωσε την εκστρατεία μέσα από την σελίδα του στα μέσα κοικνωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να διαδώσει και να στηρίξει τον «αγώνα» των Λιθυανών.

«Οι Λιθουανοί αγοράζουν ένα TB2 Bayraktar για την Ουκρανία. Σε μια μέρα μαζεύτηκε ένα εκατομμύριο ευρώ. Χρειάζονται όμως πέντε εκατομμύρια ευρώ. Αν θέλετε να βοηθήσετε την Λιθουανία, βοηθήστε πρώτα την Ουκρανία», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Λιθουανός ΥΠΑΜ.

Με πληροφορίες από: BulgarianMilitary.com