Σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye (MEE), η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar.
Όταν η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της συνόδου της G20, αρκετές τουρκικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι η Μελόνι εξέφρασε ενδιαφέρον να αγοράσει τα «διάσημα» οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας. «Ο ισχυρισμός προκάλεσε ανησυχία στην κοινότητα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς η Ιταλία χρησιμοποιεί drones τύπου MQ-9 Reaper, κατασκευής ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται πιο προηγμένα» αναφέρει το δημοσίευμα.
Το Middle East Eye υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν, σε αντάλλαγμα, ζήτησε την ιταλική συνεργασία για την κοινή παραγωγή του συστήματος αεράμυνας SAMP/T, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγματεύσεις από το 2017. Το σύστημα είναι συμπαραγωγή Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας, αλλά Τούρκοι και Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει εκτός εάν η Ιταλία εγκαταλείψει τις τεχνικές αντιρρήσεις της ή προτείνει νέες λύσεις για να προχωρήσει.
Δεν είναι σαφές ποιες είναι οι τεχνικές δυσκολίες για τις οποίες μιλούν και οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μελόνι υποσχέθηκε να επιταχύνει τη διαδικασία για την επίτευξη λύσης.
«Αμφιβολίες» αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από την Ιταλία
Ωστόσο, ιταλικές πηγές έχουν αμφιβολίες για το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της Ιταλίας για τα drones TB2 Bayraktar. Αρκετές ιταλικές πηγές είπαν στο MEE ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια… φήμη.
«Η Ιταλία σχεδιάζει να οπλίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper με αναβαθμίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τυχόν περαιτέρω νέες αγορές από άλλες χώρες θα απαιτούσαν κατανομή του προϋπολογισμού και κοινοβουλευτική έγκριση», υποστηρίζουν οι πηγές.
Το έγγραφο του πολυετούς προγράμματος του ιταλικού στρατού 2022-24 δεν αναφέρει νέες αγορές και αναφέρεται μόνο στο έργο MQ-9 Reaper και τα drones Predator που αγοράστηκαν επίσης από τις ΗΠΑ.
Το έγγραφο επαναλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή της Ιταλίας στο πρόγραμμα Eurodrone για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού drone μεσαίου ύψους και μεγάλης αντοχής με εταίρους όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.