Taurus: Συντριπτικό «όχι» της Μπούντεσταγκ για την παράδοση γερμανικών πυραύλων cruise στην Ουκρανία

Μετά την ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου Εμάνουελ Μακρόν ότι η Γαλλία θα παραδώσει 40 πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς τύπου Scalp στην Ουκρανία, η Γερμανία «χάλασε την διάθεση» των αξιωματούχων στο Κίεβο, αφού την επόμενη ημέρα η Μπούντεσταγκ ψήφισε «κατά» της παράδοσης πυραύλων cruise τύπου Taurus στην ουκρανική πλευρά.

Ειδικότερα, το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πραγματοποίησε ψηφοφορία σχετικά με την παράδοση των περίφημων πυραύλων cruise στην Ουκρανία, μετά από έντονες πιέσεις και αιτήματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), η οποία ολοκληρώθηκε με την καταμέτρηση ψήφων να είναι 485 «κατά», 178 «υπέρ» και τρεις αποχές.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι υπογράφει σε έναν γαλλικό πύραυλο Scalp

Ο Όλαφ Σολτς και η τελική απόφαση

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Μπούντεσταγκ δεν έχει δεσμευτική χαρακτήρα, καθώς τον «τελευταίο λόγο» έχει ο Όλαφ Σολτς, εντούτοις οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να έχουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την υπόθεση αυτή, αφού ο Γερμανός Καγκελάριος έχει τονίσει ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να παραδώσει τους πυραύλους cruise τύπου Taurus. Επιπρόσθετα, αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ακόμα και αν τελικά προχωρούσε η προμήθειά τους, τα ουκρανικά αεροσκάφη θα ήταν σε θέση να εξοπλιστούν με τα βλήματα αυτά μετά από τουλάχιστον 16 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς είναι συμβατός με μαχητικά Tornado της Luftwaffe, με EF-18 της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας και F-15K της Πολεμικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Κορέας. Μέχρι το 2028, αναμένεται να έχει λάβει την έγκριση για ενσωμάτωση και στα αεροσκάφη Eurofighter.

Το Taurus KEPD 350, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά στη γερμανική υπηρεσία το 2005, έχει αυτονομία περίπου 500 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος φέρει μια κεφαλή δύο σταδίων κατηγορίας 1.000 λιβρών που ονομάζεται MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator Highly Sophisticated and Target Optimised) που έχει σχεδιαστεί για να του επιτρέπει να χτυπά αποτελεσματικά ακόμα και τους πιο δύσκολους στόχους. Χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS), σύστημα GPS και ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης.

Με πληροφορίες από: The War Zone / Tagesspiegel | Φωτογραφία αρχείου MBDA