Taurus Neo: Η Γερμανία θέλει να αναπτύξει μια νέα έκδοση και να αγοράσει 600 πυραύλους cruise

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σκοπεύει να αναπτύξει μια προηγμένη έκδοση του πυραύλου cruise Taurus και να αγοράσει 600 από αυτούς, δήλωσε κοινοβουλευτική πηγή στο Reuters.

Μέχρι στιγμής, οι γερμανικές δυνάμεις διαθέτουν περίπου 600 από τους πυραύλους με βεληνεκές άνω των 500 km στα αποθέματά τους.

Ο πύραυλος της MBDA έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει στόχους υψηλής αξίας πίσω από τις εχθρικές γραμμές, όπως αποθήκες διοίκησης, πυρομαχικών και καυσίμων, αεροδρόμια και γέφυρες.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα αρνηθεί τα αιτήματα της Ουκρανίας να της προμηθεύσει τους πυραύλους Taurus εν μέσω ανησυχιών για το μεγάλο βεληνεκές τους και την πιθανή χρήση τους εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.

Ο Πιστόριους θέλει τώρα να αγοράσει μια προηγμένη έκδοση, τον Taurus Neo, με συνολικό κόστος περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για 600 πυραύλους, με τις πρώτες παραδόσεις να πραγματοποιούνται το 2029, ανέφερε το γερμανικό Der Spiegel.

REUTERS/Annegret Hilse

Ο Γερμανός ΥΠΑΜ δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τα κεφάλαια, με 350 εκατομμύρια ευρώ να χρειάζονται το 2025 για να ξεκινήσει το έργο. Γι’ αυτό η ανάπτυξη του πυραύλου τίθεται μόνο ως επιλογή στα έγγραφα του προϋπολογισμού του 2025.

Το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη του κυβερνώντος συνασπισμού, καθιστώντας την εφαρμογή του πιθανή παρά τη πίεση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τα 350 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται το 2025 προορίζονται να πληρώσουν για την ανάπτυξη του Taurus Neo από την MBDA, με ιδιαίτερη προσοχή στο βεληνεκές, την ακρίβεια και την εκρηκτική δύναμη του νέου πυραύλου.

«Ο Taurus είναι το πιο σημαντικό όπλο της Γερμανίας», είπε η κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters