Ταϊβάν: Θα αναπτύξει αναβαθμισμένους πυραύλους cruise εδάφους – εδάφους για πλήγματα στην κινεζική επικράτεια [pic]

Η Ταϊβάν υλοποιεί τον προγραμματισμό της για την ενίσχυση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων της απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη απειλή της Κίνας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να αναπτύξει φέτος πυραυλικά συστήματα cruise, εγχώριας κατασκευής, για να πραγματοποιεί αποτελεσματικά πλήγματα στην κινεζική επικράτεια.

Ειδικότερα, αξιωματικός του Στρατού Ξηράς της Ταϊβάν δήλωσε στην εφημερίδα «Taipei Times», ότι συνολικά 100 νέοι πύραυλοι τύπου Hsiung Sheng αναμένεται να αναπτυχθούν σε περιοχές της  χώρας, με βεληνεκές τα 1.200 χιλιόμετρα, γεγονός που τους καθιστά το πλέον κατάλληλο όπλο για πυραυλικές επιθέσεις κατά των κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων.

Ο πύραυλος τύπου Hsiung Sheng αποτελεί αναβαθμισμένη διαμόρφωση του πυραύλου cruise εδάφους – εδάφους τύπου Hsiung Feng-IIE και βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής από το 2022 και πέρσι πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευσή του, ωστόσο η Ταϊβάν δεν έχει δημοσιεύσει αρκετές πληροφορίες για την πορεία του προγράμματος ανάπτυξής τους, για ευνόητους λόγους.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Chung-Shan έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή του νέου πυραύλου cruise και σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο αξιωματικός του Στρατού Ξηράς της Ταϊβάν, ο Hsiung Sheng μπορεί να χτυπήσει αποτελεσματικά και με ακρίβεια θέσεις του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό θέατρο επιχειρήσεων, όπως κέντρα διοίκησης – ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών και αεροδρόμια.

Η προμήθεια των αναβαθμισμένων πυραύλων τύπου Hsiung Sheng, ύψους 15,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί μέρος του «ειδικού προϋπολογισμού» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας για την αγορά προηγμένων όπλων και πυραυλικών συστημάτων από το 2022 έως το 2026. Συνολικά 534,93 εκατομμύρια δολάρια φέρεται να διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2022 για την προμήθεια 131 πυραύλων τύπου Hsiung Sheng έως το 2025.

Με πληροφορίες από: Janes / Φωτογραφία αρχείου Reuters