Ταϊβάν: Επίδειξη δύναμης με εκτόξευση αμερικανικών και εγχώρια κατασκευασμένων πυραύλων από τη στεριά και τη θάλασσα [pics, vid]

Η Ταϊβάν έκανε επίδειξη της πυραυλικής της δύναμης, εκτοξεύοντας πυραύλους σε μια ευαίσθητη περιοχή δοκιμών σε ένα απομακρυσμένο τμήμα της νοτιοανατολικής ακτής του νησιού.

Η δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δική της επικράτεια, έχει παραπονεθεί για εντεινόμενη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα, καθώς το Πεκίνο απειλεί με χρήση βίας και η Ταϊπέι ενισχύει τις αποτρεπτικές της ικανότητες.

Οι πύραυλοι αποτελούν βασικό μέρος της αμυντικής στρατηγικής της Ταϊβάν, οι οποίοι είναι τόσο αμερικανικής όσο και εγχώριας ανάπτυξης, καθώς το νησί βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για τους εξοπλισμούς του από τις ΗΠΑ.

Στη βάση Jiupeng στην κομητεία Pingtung της Ταϊβάν, η δοκιμή περιελάμβανε την εκτόξευση ενός αμερικανικής κατασκευής πυραύλου εδάφους-αέρος Patriot και ενός εγχώρια κατασκευασμένου Sky Bow III, ενώ ένα πολεμικό πλοίο στα ανοικτά εκτόξευσε πυραύλους RIM-66 Standard.

«Όλοι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν σήμερα χτύπησαν με επιτυχία τους στόχους του και απέδειξαν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η εκπαίδευση των στρατιωτών μας είναι πολύ σταθερή και δεύτερον ότι τα οπλικά μας συστήματα απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Sun Li-fang.

Το Jiupeng είναι επίσης το μέρος όπου το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Chung-Shan, που διοικείται από την κυβέρνηση, δοκιμάζει νέους πυραύλους, όπως η έκδοση μεγαλύτερου βεληνεκούς του Hsiung Feng που έχει σχεδιαστεί για να πλήττει στόχους βαθιά στην Κίνα.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας, λέγοντας ότι μόνο οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Πηγή: Reuters