Η σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία Saab επιδιώκει να προωθήσει το αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος JAS 39 Gripen E/F και στο πλαίσιο αυτό διεκδικεί να κερδίσει τα όποια «ανοικτά συμβόλαια» υπάρχουν στην διεθνή αγορά» μεταξύ των οποίων είναι και αυτό της Τσεχίας, μιας χώρας που με leasing χρησιμοποιεί 14 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Gripen C/D.
Βάσει της διακρατικής συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Τσεχίας, η μίσθωση των αεροσκαφών θα λήξει το 2027, κάτι που γνωρίζει η Σουηδία και γι’ αυτό επιθυμεί να προτείνει στην Τσεχία να προχωρήσουν σε συμφωνία για την πιο εκσυγχρονισμένη έκδοση των Gripen.
Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε και από δηλώσεις εκπροσώπου της Saab, ο οποίος μιλώντας στο διεθνές έγκριτο περιοδικό αμυντικών αναλύσεων Janes, είπε ότι: «εάν η Τσεχία αποφασίσει να μην παρατείνει τη μίσθωση για τα 14 μαχητικά Gripen της έκδοσης C/D, που πρόκειται να λήξει το 2027 και με δυνατότητα επέκτασης έως το 2029, τότε τα μαχητικά Gripen έκδοσης E/F θα ήταν η λογική απόφαση [για τους Τσέχους]».
Τα χαρακτηριστικά των προηγμένων Gripen E
Ειδικότερα, τα «Gripen E» είναι η πιο προηγμένη και αναβαθμισμένη έκδοση της «οικογένειας» μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς. Χρησιμοποιούν κινητήρα turbofan τύπου GE F414G, έχουν μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 16.500 κιλά (16,5 τόνους) και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες 2 Mach.
Επιπρόσθετα, έχουν ενσωματωμένο νέο ραντάρ AESA, InfraRed Search and Track System για την παρακολούθηση απειλών σε μεγαλύτερες αποστάσεις, καθώς επίσης και εξαιρετικά προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνίας που επιτρέπουν στον πιλότο να έχει πιο ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα του πεδίου.
Ειδοποιός διαφορά της έκδοσης μαχητικών Gripen E είναι η δυνατότητα «Συνεργασίας Ανθρώπου και Μηχανής» (Human-Machine Collaboration – HMC) που με απλά λόγια «φιλτράρει» τα τακτικά δεδομένα, παρουσιάζοντας στον πιλότο μόνο τις απαραίτητες και πιο σημαντικές πληροφορίες για το επιχειρησιακό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις και να ενεργεί αμέσως κατά την διάρκεια επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαχητικά Gripen E δεν θεωρούνται «stealth» ως μαχητικά 4++ γενιάς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι «μειονεκτεί» σημαντικά από αεροσκάφη της κατηγορίας του, γεγονός που αποδεικνύεται από την προτίμηση αρκετών κρατών στον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Ουγγαρία, η Νότια Αφρική και προφανώς η Σουηδία, με αρκετούς αναλυτές να επισημαίνουν και το συγκριτικά «χαμηλό» κόστος απόκτησής τους.
Η συμφωνία Σουηδίας και Τσεχίας για τα Gripen
Όπως προαναφέρθηκε, η Τσεχία υπέγραψε το 2004 μια συμφωνία μίσθωσης διάρκειας 10 ετών που αφορούσε 14 μαχητικά Gripen 14, εκ των οποίων 12 μονοθέσια JAS 39C και 2 διθέσια JAS 39D. Το 2014, η τσεχική κυβέρνηση ζήτησε από τη Saab να παρατείνει τη μίσθωση τουλάχιστον έως το 2027.
Με τη μίσθωση να λήγει σε περίπου έξι χρόνια, η Saab έκανε προσφορά στην Τσεχία για την προμήθεια των Gripen E για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας της, λίγες μέρες αφότου αναφέρθηκε από το περιοδικό Janes, ότι η Τσεχία βρισκόταν σε επαφές με την Lockheed Martin, έπειτα από αίτημα παροχής πληροφοριών για το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35.
Με πληροφορίες από: Eurasian Times