Του Κώστα Αλατζά
Το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου Fincantieri για τα ναυπηγεία Ελευσίνας τροφοδοτεί σενάρια για τις κορβέτες που επιθυμεί να εντάξει στο στόλο του το Πολεμικό Ναυτικό, όπως έγινε γνωστό μετά την παραγγελία των τριών γαλλικών φρεγατών Belharra.
Την περασμένη εβδομάδα ο όμιλος Fincantieri εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία συμμετοχής στην προσπάθεια εξυγίανσης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX. Ο ιταλικός όμιλος θεωρείται από τους κορυφαίους στον κόσμο στη σχεδίαση και τη ναυπήγηση κορβετών.
Στα ναυπηγεία της θυγατρικής εταιρίας του ομίλου, Fincantieri Marinette Marine (FMM) στις Ηνωμένες Πολιτείες χτίζονται για λογαριασμό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού οι κορβέτες πολλαπλών ρόλων, LCS. Επίσης, η εταιρία Fincantieri έχει ναυπηγήσει κορβέτες για το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Η εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας φαίνεται ότι περνά μέσα από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού καθώς θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για μία επιχείρηση με χρέη και οφειλές ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου δεν μπορεί να αποσυνδέεται από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.
Ειδικά μετά την πρόσφατη απόκτηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την εταιρία του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων, η νέα ιδιοκτησία που απέκτησε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά χωρίς βάρη, έναντι 37,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεν επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.
Η διπλωματία της άμυνας
Το πρόγραμμα των κορβετών προέκυψε μετά τη σύναψη της ελληνογαλλικής συμφωνίας η οποία συνοδεύτηκε από την απόκτηση των φρεγατών Belharra και την πρόταση για ναυπήγηση τριών κορβετών Gowind. H γαλλική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν εξετάζει άλλες προτάσεις οι οποίες μάλιστα δεν αποκλείεται να συνδυάζονται με διμερή συνεργασία στο πεδίο της άμυνας.
Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση επενδύει πολλά στις διμερείς και πολυμερείς περιφερειακές αμυντικές συμμαχίες στην προσπάθειά της να ενισχύσει τις θέσεις της και να περιορίσει την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με την Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας. Στην κορυφή της ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Κύπρο η οποία αναμένεται να βρεθεί στο «στόχαστρο» της τουρκικής ηγεσίας μετά την ανακοίνωση της Λευκωσίας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο ΕΤ προανήγγειλε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία θα εμβαθύνει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις. Το Λονδίνο μετά το Brexit αναπροσαρμόζει την εξωτερική του πολιτική και αναζητά συμμαχίες στην περιοχή μας, με την Άγκυρα να δείχνει πρόθυμη να αναβαθμίσει τις διμερείς της σχέσεις με τους Βρετανούς. Η Αθήνα με την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τους Βρετανούς ουσιαστικά προσπαθεί «να μπει σφήνα» στο διαφαινόμενο τουρκο-βρετανικό φλερτ.
Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει επίσης την αμυντική συνεργασία με χώρες που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Η Ιταλία είναι μία από αυτές και με παρεμφερείς θέσεις με της Ελλάδας, όπως προκύπτει μετά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη, παρουσία, μεταξύ άλλων, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας.