Το πλεονέκτημα που απολαμβάνουν τώρα τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στα πεδία των μαχών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, δεν είναι παρά «μια στιγμή στην ιστορία», δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλία, στρατηγός Πιερ Σιλ, στην αμυντική έκθεση Eurosatory 2024 στο Παρίσι.
«Αν και τα συστήματα αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (αντι-drone) καθυστερούν και αφήνουν τον ουρανό ανοιχτό», πλέον αναπτύσσονται αντίμετρα, τόνισε ο στρατηγός Σιλ. «Ήδη σήμερα , το 75% των drones στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία χάνονται στον ηλεκτρονικό πόλεμο», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή κάποιες ένοπλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη προστασίας από drones. Αλλά θα προστατευτούμε. Σήμερα, το σπαθί, δηλαδή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είναι πιο δυνατό από την ασπίδα. Η ασπίδα θα μεγαλώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος αξιωματικός.
Στη φετινή Eurosatory παρουσιάστηκαν δεκάδες συστήματα αντι-drones, ενώ εταιρείες όπως οι Safran, Thales και Hensoldt παρουσίασαν λύσεις «soft-kill» για την αντιμετώπιση των drones με ηλεκτρονικά μέσα.
Ο Γάλλος στρατηγός δήλωσε ότι τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα του γαλλικού στρατού που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Scorpion, θα είναι όλα εξοπλισμένα με συστήματα anti-drone σε δύο χρόνια, συνδέοντας την ικανότητα ανίχνευσης με πυργίσκους που μπορούν να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο ή ένα πυρομαχικό των 40 mm.
Τα drones τύπου FPV (First Person View) πραγματοποιούν επί του παρόντος περίπου το 80% της καταστροφής στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, όταν πριν από οκτώ μήνες αυτά τα συστήματα δεν υπήρχαν, σύμφωνα με τον Σιλ.
Ο στρατηγός υπογράμμισε ότι αυτό δεν θα συμβαίνει σε 10 χρόνια από τώρα, και ίσως μπορεί να τελειώσει ακόμα και σε μόλις ένα ή δύο χρόνια. Ο Γάλλος Α/ΓΕΕΔ ανέφερε το παράδειγμα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2. Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία τα τουρκικά drones είχαν χαρακτηριστεί «ο βασιλιάς του πολέμου», αλλά πλέον δεν χρησιμοποιείται πλέον, είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν και να καταρριφθούν.
Επίσης, είπε ότι δεν θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει υπό αμφισβήτηση τη γαλλική επιλογή ενός στρατού ελιγμών χτισμένου γύρω από μεσαία θωράκιση, με έμφαση στην ταχύτητα και την κινητικότητα. Τα οχήματα που παίρνει ο γαλλικός στρατός μέσω του προγράμματος Scorpion – τα Griffon, τα Serval και τα Jaguar – μπορούν να εξοπλιστούν είτε με ενεργητική είτε με παθητική προστασία, ακόμα κι αν η έντονη έμφαση στην προστασία από νάρκες σημαίνει ότι θα είναι «αρκετά ογκώδη», είπε ο στρατηγός Σιλ.
Πηγή: Defense News / Φωτογραφίες αρχείου Reuters