Τα FA-50 μπαίνουν «σφήνα» σε Gripen και F-16 Viper για το πρόγραμμα προμήθειας μαχητικών της Ταϊλάνδης

Η Ταϊλάνδη θέλει να αναβαθμίσει και να ενισχύσει ποιοτικά και ποσοτικά τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της Βασιλικής Πολεμικής της Αεροπορίας και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει τις διάφορες προτάσεις που την ενδιαφέρουν, όπως τα αμερικανικά F-16 Viper, τα σουηδικά Gripen και τα νοτιοκορεάτικα FA-50, αφού «έφαγαν άκυρο» για τα stealth μαχητικά F-35.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το έγκριτο περιοδικό αμυντικών αναλύσεων Janes, η Korea Aerospace Industries μπήκε «σφήνα» στα μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, προτείνοντας τα ελαφριά μαχητικά αεροσκάφη τύπου FA-50, τα οποία γνωρίζουν σημαντική επιτυχία σε εξαγωγές τα τελευταία χρόνια, αφού η Πολωνία και η Μαλαισία «έκλεισαν» συμφωνίες για την αγορά τους.

Ο σχεδιασμός της RTAF

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ταϊλάνδης εξέφρασε την επιθυμία της να αποκτήσει 12 έως 14 νέα μαχητικά αεροσκάφη για να αντικατασταθούν τα παλαιότερα μαχητικά τύπου F-16 με το πρόγραμμα προμήθειας αξίας 538 εκατομμυρίων δολαρίων να ξεκινάει το οικονομικό έτος 2025 και να ολοκληρώνεται το οικονομικό έτος 2035. Η απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει γνωστή τον ερχόμενο Μάιο, σύμφωνα με το Janes.

Υπενθυμίζεται ότι η Ταϊλάνδη διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block 15/20 που έχουν υποστεί αναβαθμίσεις μέσης ζωής όπως και Gripen C/D, γεγονός που δίνουν ένα πλεονέκτημα στην αμερικανική και σουηδική πλευρά, διότι θα είναι ομαλή η μετάβαση στα καινούργια Viper και Gripen E/F, ωστόσο τα FA-50 έχουν ως μεγάλο πλεονέκτημα έχουν το μισό κόστος αγοράς σε σύγκριση με τα δύο άλλους τύπους αεροσκαφών. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι:

Με πληροφορίες από: Janes / Φωτογραφίες αρχείου