Αυστραλία και Ιαπωνία «ενώνουν τις δυνάμεις τους» εναντίον της Κίνας

Η Αυστραλία και η Ιαπωνία αυξάνουν σταθερά τις αμυντικές τους ικανότητες ως απάντηση στην επιθετικότητα της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Οι δύο χώρες αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερους αμυντικούς εξοπλισμούς και ενισχύουν τις περιφερειακές συμμαχίες.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν νέο σύμφωνο για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ ​​Μόρισον, στις 6 Δεκεμβρίου 2021. Ο Μόρισον δήλωσε επίσης ότι «η Συμφωνία Αμοιβαίας Πρόσβασης θα ενισχύσει τη δέσμευση, τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία» μεταξύ των αυστραλιανών και ιαπωνικών δυνάμεων.

Με αυτή τη συμφωνία, η Αυστραλία γίνεται η δεύτερη χώρα που έχει μια επίσημη αμυντική συνθήκη με την Ιαπωνία μετά τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι ένας βασικός σύμμαχος των δύο χωρών και επιδιώκουν την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στον Ινδο-Ειρηνικό για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη στρατιωτική επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Τα τρία έθνη, μαζί με την Ινδία, αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης περιφερειακής συμμαχίας που ονομάζεται Quadrilateral Security Dialogue ή QUAD. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κίνα αντέδρασε στις συμφωνίες αυτές, λέγοντας πως τέτοιες συνθήκες δεν προάγουν την ειρήνη.  Οι σχέσεις της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας με την Κίνα έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο την τελευταία περίοδο, καθώς οι πρώτες δυο κατηγορούν το Πεκίνο για ανάμειξη στα εσωτερικά τους και για επεκτατική πολιτική.

Τον Σεπτέμβριο, η Αυστραλία έγινε μέρος της εταιρικής σχέσης AUKUS, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως αντίδραση στην κρίση ασφάλειας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ στο επίκεντρο της συμφωνίας αυτής βρίσκεται η ανταλλαγή τεχνολογίας για πυρηνικά υποβρύχια. Αυτή τη στιγμή η Κίνα διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό υποβρυχίων απ’ότι οι γείτονες χώρες της, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη του στόλου των υποβρυχίων τους, για να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν.

F-35 εναντίον J-20

Η Αυστραλία και η Ιαπωνία χρησιμοποιούν το stealth μαχητικό αεροσκάφος F-35, ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς αμερικανικής κατασκευής. Το Τόκιο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία απόκτησης 42 F-35A. Τον Δεκέμβριο του 2018, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την αύξηση της παραγγελίας σε 147 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 42 αεροσκαφών F-35B.

Αυτό καθιστά την Ιαπωνία την δεύτερη χώρα με τα περισσότερα αεροσκάση τύπου F-35 στην υπηρεσία της, μετά τις ΗΠΑ. Η Αυστραλία, από την άλλη πλευρά, έχει ξεκινήσει την αντικατάσταση των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18A/B Hornet με 72 μαχητικά F-35A. Σαράντα από αυτά έχουν ήδη φτάσει, ενώ τα υπόλοιπα θα φτάσουν στα τέλη του 2023.

Η «συνδυασμένη» δύναμη μαχητικών Αυστραλίας και Ιαπωνίας θα φτάσει τα 219 αεροσκάφη, την ίδια στιγμή που η Κίνα διαθέτει μόνο 150 μαχητικά πέμπτης γενιάς πολλαπλών ρόλων τύπου J-20. Αυτό καθιστά τις δυνάμεις της Κίνας «ελλιπείς» και είναι πιθανό να επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Το Πεκίνο θα δυσκολευτεί αρκετά να αντιμετωπίσει τον τεράστιο στόλο των F-35, ο οποίος σε περίπτωση εμπλοκών θα υποστηρίζεται από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται στην περιοχή.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times