*Του Κώστα Σαρικά
Όσα ειπώθηκαν από τον Καγκελάριο Σολτς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon δείχνουν ότι η Άγκυρα «καίγεται» πλέον προκειμένου να καλύψει το έδαφος από την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος στην περιοχή, με φόντο τα ελληνικά F-35.
Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνουν όσα ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr για τη μεγάλη αγωνία των Τούρκων επιτελών που βλέπουν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η πλήρης κυριαρχία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έπειτα από την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε διαμόρφωση Viper και κυρίως από επικείμενη αγορά των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35.
Ο Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε όχι απλά το ενδιαφέρον της Τουρκίας αλλά το γεγονός ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και «έδειξε» το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη χώρα που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.
Ανησυχούν οι Τούρκοι
Εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία έχει αλλάξει στάση αφήνοντας πίσω τις αντιρρήσεις που φαίνεται να έθετε έως τώρα και δείχνει να ανάβει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ φυσικά κανένας όρος μη χρησιμοποίησης των Eurofighter Typhoon απέναντι στην Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να τεθεί ούτε να γίνει δεκτός από την Άγκυρα.
Όλο και περισσότερες είναι πλέον οι φωνές που φτάνουν, οι οποίες τονίζουν ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα στην ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας, η Ελλάδα θα έχει το απόλυτο αεροπορικό πλεονέκτημα στην περιοχή. Ειδικά έπειτα από την απόφαση για αγορά των μαχητικών F-35 θα αποτελεί τη μοναδική Πολεμική Αεροπορία παγκοσμίως, η οποία θα μπορεί να επιχειρεί με τον συνδυασμό F-35, Rafale, F-16 Viper με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αποστολές που θα μπορεί να αναλάβει.
Ακόμα και εάν προχωρήσει για την Τουρκία το πρόγραμμα απόκτησης 40 καινούργιων F-16 με ταυτόχρονη αναβάθμιση ακόμη 80 και πάλι το πλεονέκτημα θα παραμείνει στην ελληνική πλευρά, ειδικά αν αυξήσει τον αριθμό των F-35 αλλά και των Rafale έχοντας στο οπλοστάσιο της δυο Πολεμικές Μοίρες για κάθε τύπο μαχητικού.
Την ίδια ώρα, όσα είδε το Αεροπορικό Επιτελείο σχετικά με τις δυνατότητες των F-35 κατά τη διάρκεια της μεγάλης άσκησης του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag 24» επιβεβαιώνουν απόλυτα τις προσδοκίες ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν αποκτά απλά ένα μαχητικό τελευταίας τεχνολογίας με τεράστιες δυνατότητες στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Η εικόνα από τα σενάρια στα οποία συμμετείχαν τα F-35 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέδειξε ότι σε ρόλο ιπτάμενων «κέντρων επιχειρήσεων», τα F-35 μπορούν να κατευθύνουν τα υπόλοιπα μαχητικά «ακτινογραφώντας» πολύ μεγάλες περιοχές με το πανίσχυρο ραντάρ τους και στοχοποιώντας κάθε απειλή. Επίσης, σε επιθετικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν σαν «αόρατοι ανιχνευτές» αλλά και να αναλάβουν αποστολές κρούσης έχοντας ως «ασπίδα» τον συνδυασμό Rafale και Viper.
Εντυπωσιάστηκαν οι Έλληνες ιπτάμενοι
Mε δεδομένη πλέον την συμφωνία για την απόκτηση 20 stealth μαχητικών F-35 με δικαίωμα προαίρεσης (option) για ακόμη 20 αεροσκάφη, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά από τους Αμερικανούς ιπτάμενους για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των F-35 και έδειξαν εντυπωσιασμένοι.
Ακόμα και η περιγραφή των χαρακτηριστικών της κάσκας που χρησιμοποιούν οι ιπτάμενοι των F-35, η οποία κοστίζει σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ, αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πλέον μετρά ήδη αντίστροφα για την απόκτηση των αεροσκαφών 5ης γενιάς και το ενδιαφέρον των Ελλήνων ιπτάμενων είναι έντονο ώστε να πετάξουν το stealth μαχητικό.