T129 ATAK: Ολοκληρώθηκε η παράδοση των καινούργιων τουρκικών ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων στις Φιλιππίνες [pics]

Οι Φιλιππίνες παρέλαβαν ακόμα δύο τουρκικής κατασκευής ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου T129 ATAK, με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας να ενισχύεται με καινούργια ιπτάμενα μέσα τα οποία θα τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία και σε υπηρεσία με την 15η Πτέρυγα Κρούσης με έδρα την στρατιωτική βάση Sangley Point.

Πλέον, οι Φιλιππίνες έχουν στην διάθεσή της συνολικά έξι τουρκικά ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου T129 ATAK και έτσι ολοκληρώνεται η συμφωνία προμήθειας που υπέγραψε με την τουρκική πλευρά, αξίας 280 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, κόστους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης των ελικοπτέρων τύπου T129 ATAK αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της «απεξάρτησης» από εισαγωγές οπλικών συστημάτων και πολεμικού υλικού από τρίτες χώρες. Βέβαια, όπως και με άλλους τουρκικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, έτσι και τα ελικόπτερα τύπου T129 ATAK έχουν βασιστεί σε σχέδια συμμαχικών χωρών (εν προκειμένω στα ελικόπτερα τύπου AW129) τα οποία φέρουν κάποιες τροποποιήσεις.

Πρόκειται λοιπόν για δικινητήρια ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για επιθετικές επιχειρήσεις και αποστολές αναγνώρισης, υποστήριξης χερσαίων φίλιων δυνάμεων, που μπορούν ακόμα να αναπτυχθούν για την καταστροφή εχθρικών συστημάτων αεράμυνας, ενώ μεταξύ άλλων έχουν αυτονομία πτήσης τριών ωρών και μέγιστο βάρος απογείωσης πέντε τόνων. Ενσωματώνουν τουρκικής κατασκευής λειτουργικά συστήματα και εξοπλισμό, ενώ μπορούν να φέρουν επίσης τουρκικής κατασκευής όπλα όπως κατευθυνόμενες ρουκέτες τύπου Cirit, κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους τύπου UMTAS.