T-90 Bhishma Mk-3: Σε επιχειρησιακή λειτουργία το πλήρως αναβαθμισμένο άρμα μάχης της Ινδίας

Ο Στρατός Ξηράς της Ινδίας ανακοίνωσε στις 7 Οκτωβρίου 2024 ότι τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το πρώτο αναβαθμισμένο άρμα μάχης τύπου T-90 Bhishma Mk-3, μια στιγμή ορόσημο για την ινδική αμυντική βιομηχανία, η οποία έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στο τομέα αναβάθμισης των εγχώριων αμυντικών στρατιωτικών εξοπλισμών.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο 505 Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσης, παρουσία Αξιωματικών του ινδικού Στρατού Ξηράς, παρουσιάστηκε το πρώτο πλήρως αναβαθμισμένο άρμα μάχης τύπου T-90 Bhishma Mk-3, το οποίο αποτελείται από συστήματα και εξαρτήματα ινδικής κατασκευής σε ποσοστό της τάξης του 83%.

Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που κάνει η Ινδία τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της παραγωγής «made in India» εξοπλισμών, μειώνοντας παράλληλα τις εισαγωγές αμυντικών υλικών από τρίτες.

Τα χαρακτηριστικά του

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι το εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης τύπου T-90 Bhishma Mk-3 διαθέτει έναν V12 κινητήρα ντίζελ, που παράγει 1.130 ίππους και προσφέρει αφενός ταχύτητες μέχρι 60 χιλιόμετρα ανά ώρα και αφετέρου αυτονομία 550 χιλιομέτρων. Το τεθωρακισμένο άρμα μάχης έχει βάρος 50,7 τόνους και έχει σχεδιαστεί ώστε να επιχειρεί με ευκινησία και ανθεκτικότητα στο πεδίο της μάχης. Είναι εξοπλισμένο με:

Ακόμα, ενσωματώνει καινούργιο σύστημα θερμικής απεικόνισης και παρατήρησης ινδικής κατασκευής, το οποίο μπορεί να εντοπίσει εχθρικούς στόχους σε εμβέλεια έως 8 χιλιόμετρα την ημέρα και τη νύχτα, αλλά και σύστημα στόχευσης με λέιζερ που έχει εμβέλεια έως και 5 χιλιόμετρα. Τέλος, διαθέτει ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός για πιο αποτελεσματικές βολές και αυτόματο σύστημα παρακολούθησης στόχων, που επιτρέπει την στοχοποίηση με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια.

Με πληροφορίες από: Army Recognition / Φωτογραφία Twitter