Το ρωσικό τεθωρακισμένο άρμα μάχης T-14 Armata, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά αλλά και καταστροφικά άρματα μάχης στον κόσμο, το οποίο ο ρωσικός Στρατός Ξηράς ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει σε ικανοποιητικούς αριθμούς, αξιοποιώντας τα προηγμένα λειτουργικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του.
Ωστόσο, φαίνεται πως το συγκεκριμένο άρμα μάχης αποτελεί και «εξαγώγιμο προϊόν» για τη Μόσχα, η οποία από την πλευρά της, επιθυμεί να βρει ξένους αγοραστές, για να πουλήσει το T-14, μια κίνηση στην οποία αρέσκεται η Ρωσία όπως έχει κάνει στο παρελθόν όχι μόνο με άρματα μάχης, αλλά και με το stealth μαχητικό Su-57.
Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, μεταδίδοντας δημοσίευμα του National Interest, , αναφέρει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εξαγωγή αρμάτων μάχης T-14 Armata, στις οποίες συγκαταλέγονται ασιατικές χώρες, όπως και χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, το ρωσικό τεθωρακισμένο τανκ θεωρείται κατάλληλο για τα πεδία επιχειρήσεων σε χώρες όπως η Ινδία, διότι τα γερμανικά Leopard2A7 δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες και στη μορφολογία του εδάφους των εν λόγω περιοχών.
Οι πιθανοί αγοραστές του T-14
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ινδία, η οποία θα μπορούσε να ενδιαφερθεί και να αποκτήσει το προηγμένο ρωσικό άρμα μάχης, αλλά επίσης η Κίνα είναι μια πιθανή επιλογή για τη Μόσχα, προκειμένου να προωθήσει και να καταφέρει την πώληση του T-14.
Κι αυτό διότι, ήδη Ρωσία και Κίνα έχουν προχωρήσει στην εμβάθυνση και σύσφιξη της στρατηγικής τους συμμαχίας, όχι μόνο σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε στρατιωτικό-εμπορικό, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ρωσικά μαχητικά Su-35 και τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 στο Πεκίνο.
Από την άλλη, η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές του ρωσικού τεθωρακισμένου, λόγω της χρήσης ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων από την χώρα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Άλλος πιθανός «προορισμός» για το T-14 είναι η Αλγερία, η οποία ήδη χρησιμοποιεί ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης, όπως τα T-90, καθώς επίσης και μαχητικά αεροσκάφη όπως το Su-30MKA, ενώ έχουν αγοράσει ρωσικά ΤΟΜΠ και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα stealth μαχητικά Su-57.
Τέλος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν ορισμένα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ωστόσο έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στα γαλλικά οπλικά συστήματα, τα οποία δεν έχουν αποδώσει στο βαθμό που θα επιθυμούσαν.
Αν τα ΗΑΕ κρίνουν ότι οι Γάλλοι δεν είναι σε θέση να προτείνουν καλύτερα οπλικά συστήματα, τότε η Ρωσία έχει μεγάλες πιθανότητες να καλύψει το «κενό» με πρωταγωνιστή το T-14 Armata.
Με πληροφορίες από: Sputnik / National Interest