T-1 Jayhawk: «Τέλος εποχής» για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της USAF – Αποσύρθηκαν μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας

«Τέλος εποχής» για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T-1 Jayhawk της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, καθώς αποσύρθηκαν από την επιχειρησιακή τους λειτουργία μετά από περίπου 30 χρόνια υπηρεσίας, ενώ η τελευταία πτήση τέτοιου αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου από την 99η Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος.

Ειδικότερα, το τελευταίο εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου T-1 Jayhawk πέταξε από την αεροπορική βάση San Antonio – Randolph του Τέξας στην αεροπορική βάση Davis-Monthan της Αριζόνα στο πλαίσιο επίσημης τελετής για την ολοκλήρωση της υπηρεσίας τους στην USAF, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T-1 Jayhawk χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση των νέων πιλότων και πληρωμάτων για να εξοικειωθούν και να προετοιμαστούν στα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-17 Globemaster, KC-135 και C-130. Υπηρετούσαν στην ιστορική 99η Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος γνωστή παλαιότερα ως «Tuskegee Airmen» και αποτελούσε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την πρώτη αμιγώς αφροαμερικανική μονάδα Ιπταμένων των ΗΠΑ.

Πλέον, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα χρησιμοποιεί τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη έκτης γενιάς τύπου T-7A Red Hawk, τα οποία διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα και νέες δυνατότητές χάρη στις οποίες θα προσφέρουν πιο ρεαλιστικά και ολοκληρωμένα σενάρια εκπαίδευσης, προετοιμάζοντας καλύτερα τους πιλότους και τα πληρώματα για τις απαιτήσεις των σύγχρονων επιχειρήσεων.