Συντριβή F-16 στην Ουκρανία: Ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια με την βοήθεια των ΗΠΑ, λέει το Κίεβο – Διαψεύδει το Πεντάγωνο

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε σήμερα ότι έστειλε στους Αμερικανούς μια προκαταρκτική αναφορά για το μαχητικό αεροσκάφος F-16 που συνετρίβη στην Ουκρανία στις 26 Αυγούστου.

Ο Ουκρανός διοικητής Mykola Oleshchuk δήλωσε ότι οι σύμμαχοι από τις ΗΠΑ βοηθούν στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής του μαχητικού.

Ωστόσο, από την μεριά του το Πεντάγωνο, μέσω τη εκπροσώπου του, διέψευσε ότι συμμετέχει στην έρευνα, και ότι δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο από την πλευρά της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε χθες ότι ένα από τα μαχητικά F-16 που έχει παραλάβει από τους δυτικούς συμμάχους συνετρίβη και ο πιλότος του σκοτώθηκε, την ώρα που αναχαίτιζε ρωσικούς πυραύλους κατά την διάρκεια της μαζικής αεροπορκής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία την Δευτέρα 26 Αυγούστου.

Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε στο Reuters ότι η συντριβή  δεν φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα ρωσικών πυρών και ότι πιθανότατα έγινε από σφάλμα πιλότου ή μηχανική βλάβη.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters