«Οι χάκερ θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πιο περίπλοκα οπλικά συστήματα του αμερικανικού στρατού» λέει ξεκάθαρα η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), προειδοποιώντας το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, σε μια προπάθεια να κινητοποιηθεί το Πεντάγωνο για τη λήψη απαραίτητων μέτρων, προτού να είναι αργά.
Καθώς ο στρατός των ΗΠΑ αρχίζει να αντιμετωπίζει αντιπάλους που διαθέτουν προηγμένα οπλικά συστήματα και υψηλή τεχνολογία, όπως η Κίνα και η Ρωσία, τα όπλα που λειτουργούν βάσει λογισμικών και υπολογιστών κινδυνεύουν να γίνουν στόχος των χάκερς, αναφέρει η NSA. Σε ένα κόσμο, όπου οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θέλουν και χρησιμοποιούν προηγμένα όπλα που μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ τους και σχεδόν όλα βασίζονται σε υπολογιστές, δίκτυα και συστήματα ζεύξης δεδομένων, αυτό σημαίνει πως οι χάκερ θα μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν.
Καθώς οι ΗΠΑ στρέφονται μακριά από έναν πόλεμο δύο δεκαετιών εναντίον ανταρτών και τρομοκρατών, η NSA προειδοποιεί ότι τα αμερικανικά όπλα είναι ευάλωτα σε επιθέσεις στο κυβερνοχώρο και γι’ αυτό το λόγο το Πεντάγωνο πρέπει να σκληρύνει τη στάση του, ως προς τα όπλα προηγμένης τεχνολογίας γνωστά ως «Εθνικά Συστήματα Ασφαλείας – National Security Systems» έναντι εξωτερικών απειλών, ιδιαίτερα κυβερνοεπιθέσεων.
Η διαφορά του πραγματικού και του ψηφιακού πεδίου μάχης
Τα οπλικά αυτά συστήματα δεν περιλαμβάνουν μόνο υπερηχητικούς πυραύλους ή λέιζερ, αλλά και πυραυλικά συστήματα και όπλα που χρησιμοποιούνται από το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και δεν μπορούν να λειτουργήσουν δίχως την υποστήριξη υπολογιστών και λογισμικών.
Με άλλα λόγια, σχεδόν όλα τα αμερικανικά όπλα, με εξαίρεση ορισμένα όπως τυφέκια, πολυβόλα, και χειροβομβίδες, περιλαμβάνουν ενσωματωμένα συστήματα υπολογιστών, ενδεικτικά είτε για τον έλεγχο πυρός είτε για τη λήψη δεδομένων και σημάτων μέσω GPS.
Μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τέτοιους είδους οπλικά συστήματα, προκαλώντας την κατάρρευση του λογισμικού χάρη στο οποίο λειτουργούν. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο σενάριο θα είχε ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό ενός μαχητικού αεροσκάφους από το σχηματισμό του, την απενεργοποίηση ενός ραντάρ που προστατεύει μια ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ο κίνδυνος γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος και ολοένα πιο πιθανός όσο κλιμακώνονται οι εντάσεις με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Στο πλαίσιο αυτό, η NSA θέλει το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας να λάβει σοβαρά υπόψη τους δυνητικούς κινδύνους στον κυβερνοχώρο. Σε αντίθεση με το πραγματικό πεδίο μάχης, η ασύρματη φύση των δικτύων υπολογιστών σημαίνει ότι τα ίδια όπλα θα βρίσκονται υπό συνεχή απειλή εχθρικής επίθεσης και αυτό απαιτεί ένα διαφορετικό είδος προστασίας.
Πηγή: Popular Mechanics / Φωτογραφίες DVIDS