Συμμετοχή του Κρίστιαν Χατζημηνά, Προέδρου Ε.ΕΝ.Ε. και EFA GROUP στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ

Ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι απόψεις για τις δυνατότητες αξιοποίησης της πραγματικής δυναμικής της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας, ως κρίσιμου καταλύτη για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στο Digital Economy Forum 2022: digital Greece in the spotlight, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Ο συνδυασμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, της πολιτικής σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού έχει καταστήσει τη χώρα προορισμό για τη δημιουργία hubs τεχνολογίας και καινοτομίας, τόσο από εταιρείες οι οποίες προέρχονται από τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας, όσο και από άλλους κλάδους. Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις, που δημιουργούνται από αυτές τις επενδύσεις, αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης του πάνελ: «Επενδύσεις και τεχνολογικά hubs».

Το panel της ενότητας ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ HUBS

Συντονιστής του εν λόγω πάνελ υπήρξε ο οικονομικός συντάκτης Νίκος Φιλιππίδης, ενώ ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Πρόεδρος EFA GROUP, συνομίλησε με τους:

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), κύριος Κρίστιαν Χατζημηνάς, τονίζοντας ότι θα πρέπει η Ελλάδα να μην είναι μόνο καταφύγιο επενδύσεων, αλλά εφαλτήριο για επενδύσεις και εξαγωγές ολοκληρωμένων προϊόντων προς τα έξω με βάση πάντα την Ελλάδα.

Κρίστιαν Χατζημηνάς

Το να αποβιβάζονται στη χώρα μας πολυεθνικές είναι σίγουρα καλό και μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που η Αθήνα γίνεται το νέο Τελ Αβίβ, θα πρέπει όμως να ενισχύσουμε τις ελληνικές εταιρείες που δημιουργούν ολοκληρωμένα προϊόντα και υπηρεσίες με μεγάλο διεθνές αποτύπωμα, όπως προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιοποίησης, τουρισμού και εμπορικής ναυτιλίας, να τις εξάγουν και να επιστρέφουν την προστιθέμενη αξία τους στην Ελλάδα.

Και βέβαια θα χρειαστεί να προσέξουμε τον ανταγωνισμό που δημιουργείται ανάμεσα στις πολυεθνικές και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στον τομέα προσέλκυσης μηχανικών λογισμικού. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές δεξιότητες του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού – μία από τις προτάσεις μάλιστα της Ε.ΕΝ.Ε. είναι να αποκτήσουν πιστοποιητικό ψηφιοποίησης από ουδέτερο φορέα με αντίστοιχη μείωση του μη-μισθολογικού κόστους.