Συμφωνία-μαμούθ της Microsoft με τον Αμερικανικό Στρατό – Εφοδιάζεται με συσκευή «επαυξημένης πραγματικότητας» [vid]

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με τον Στρατό των ΗΠΑ για την προμήθεια συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που θα φορούν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο κεφάλι τους. Οι συσκευές βασίζονται στο προϊόν της HoloLens και θα υποστηρίζονται από τις υπολογιστικές υπηρεσίες «νέφους» Azure της ίδιας αμερικανικής εταιρείας.

Τι είναι όμως αυτές οι συσκευές που εξασφαλίζει για τους στρατιώτες του το Πεντάγωνο;

Οι νέες συσκευές κεφαλής που θα φορούν οι στρατιώτες τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη μάχη, οι οποίες θα κατασκευασθούν στις ΗΠΑ, θα τους επιτρέπουν να έχουν καλύτερη επίγνωση του πεδίου (θερμική όραση, νυχτερινή όραση κ.ά.), καθώς επίσης βελτιωμένη ανταλλαγή πληροφοριών και δυνατότητες λήψης αποφάσεων επί τόπου.

Στην ουσία οι συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας θα παρουσιάζουν μπροστά στα μάτια του χρήστη τους το πού πρέπει να κατευθυνθεί, τι θα συναντήσει μπροστά του, ποιά είναι η μορφολογία του εδάφους, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να «βλέπει» υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και υπό βροχή ή μέσα από καπνό, μέχρι και πίσω από γωνίες!

Υπολογίζεται ότι θα παραχθούν περισσότερες από 120.000 τέτοιες ατομικές στρατιωτικές συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίες θα διαθέτουν και ειδικούς αισθητήρες που θα βοηθούν τους στρατιώτες να στοχεύουν καλύτερα τον αντίπαλο.

Το συμβόλαιο – μαμούθ μπορεί να φθάσει τα 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους «New York Times». Εδώ και δύο χρόνια η Microsoft εργάστηκε μαζί με τον Στρατό για τη δοκιμή ενός ολοκληρωμένου συστήματος επαυξημένης πραγματικότητας με την ονομασία IVAS (Integrated Visual Augmentation System).

Η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει αναταράξεις στο εσωτερικό της Microsoft, καθώς κάποιοι εργαζόμενοι έχουν ήδη εκφράσει την αντίρρησή τους σε τέτοιες συμφωνίες με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, κάτι που έχει συμβεί και σε άλλες εταιρείες, όπως η Google.

Δείτε βίντεο από την παρουσίαση τύπου αυτής της συσκευής τον Δεκέμβριο 2020, από το κανάλι ABCQ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτο: Microsoft