Switchblade: Σε παύση η παραγωγή περιφερόμενων πυρομαχικών για τον αμερικανικό Στρατό λόγω καταγγελίας

Η αμερικανική εταιρεία Mistral Inc. κατέθεσε αίτηση για να επανεξεταστεί το συμβόλαιο του Στρατού των ΗΠΑ με την AeroVironment, ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για τα περιφερόμενα πυρομαχικά Switchblade 600 Block 1.

Η εν λόγω συμφωνία ύψους 990 εκατομμυρίων δολαρίων ανατέθηκε στην AeroVironment στις 27 Αυγούστου 2024 για μια «οργανική, ανεξάρτητη λύση» ικανή να εξουδετερώσει εχθρικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και στόχους προσωπικού.

Αν και οι λόγοι για την καταγγελία δεν έχουν γίνει γνωστοί, έχει σταματήσει την παραγωγή των Switchblade 600 Block 1 όσο το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO) εξετάζει την υπόθεση.

Η επίσημη απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός 100 ημερολογιακών ημερών, όπως ορίζει ο νόμος.

Αν γίνει δεκτή η καταγγελία της Mistral, ο αμερικανικός Στρατός θα αναγκαστεί να ανοίξει εκ νέου έναν διαγωνισμό και να βρει μια πιο κατάλληλη λύση.

Τι προέβλεπε η αρχική συμφωνία

Στις 28 Αυγούστου, η AeroVironment επιβεβαίωσε ότι είχε συνάψει μια πενταετή συμφωνία με τον αμερικανικό στρατό για να εκπληρώσει τις ανάγκες του για Lethal Unmanned Systems (LUS) παρέχοντας έναν άγνωστο αριθμό drones Switchblade 600 Block 1, στο πλαίσιο του προγράμματος Low Altitude Stalking and Strike Ordnance (LASSO).

Τα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν από σχηματισμούς πεζικού για την άμυνα έναντι εχθρικών τεθωρακισμένων μέσων.

Η AeroVironment δήλωσε ότι τα πυρομαχικά της θα ενισχύσουν την ικανότητα των στρατιωτών να εξουδετερώνουν τεθωρακισμένους στόχους, ακόμα και κινούμενους που βρίσκονται εκτός οπτικής επαφής.

Οι παραδόσεις των συστημάτων Switchblade είχαν αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, αλλά η καταγγελία μπορεί να τις καθυστερήσει μέχρι το επόμενο έτος.

Με πληροφορίες από: Janes / Φωτογραφία αρχείου