Super Vita: Ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων στις εξοπλιστικές προτεραιότητες του Στόλου – Το κόστος και η διαμόρφωση

* Του Κώστα Σαρικά 

Ψηλά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στόλου βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, ο εκσυγχρονισμός των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚΒ) Super Vita κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ».

Το πρόγραμμα πρόκειται να συμπεριληφθεί στον συνολικό εξοπλιστικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. Αφορά τον εκσυγχρονισμό των επτά πυραυλακάτων Vosper που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών και έχουν μοιραστεί στις δύο Μοίρες μαζί με τις παλαιότερες Combattante.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αναμένεται να φτάσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, κυρίως στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων, με έμφαση στο Τακτικό Σύστημα Μάχης, στους αισθητήρες αλλά και στα οπλικά συστήματα των πυραυλακάτων.

Συγκεκριμένα, ο εκσυγχρονισμός αναμένεται να περιλαμβάνει αναβάθμιση του συστήματος Tacticos στην τελευταία του έκδοση. Πρόκειται για το Σύστημα Μάχης που προορίζεται και για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ προκειμένου να επιτευχθεί ομοιοτυπία. Η αντικατάσταση του ραντάρ από 4D τελευταίας γενιάς θεωρείται δεδομένη, ώστε να επεκταθεί η εμβέλεια του τόσο σε στόχους επιφανείας όσο και αέρος που θα αγγίζει τα 80 και 180 χλμ αντίστοιχα.

Αναβάθμιση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και στο ραντάρ διεύθυνσης πυρός που κατευθύνει τα βλήματα του πλοίου, όπως και στο ραντάρ έρευνας επιφανείας. Στις πυραυλακάτους πρόκειται να εγκατασταθεί νέο ηλεκτροπτικό σύστημα για παρατήρηση έρευνα και στοχοποίηση. Η ηλεκτρονική αναβάθμιση των Vosper περιλαμβάνει και τις επικοινωνίες, με την εγκατάσταση συστημάτων ζεύξης δεδομένων Link 16 και Link 22.

Ο εκσυγχρονισμός στα οπλικά συστήματα αφορά την αναβάθμιση όλων των πυραύλων επιφανείας Exocet σε διαμόρφωση block III, αναβάθμιση των πυραύλων RIM του συστήματος εγγύς προστασίας RAM σε διαμόρφωση Block 2A, αλλά και αντικατάσταση των πυροβόλων Oto Breda με RWS. Ήδη έχει αποφασιστεί  η αγορά επιπλέον βλημάτων για τα RAM των πυραυλακάτων Super Vita, με συνολικό κόστος περίπου 75 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το Πολεμικό Ναυτικό, ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων Super Vita του Στόλου μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα για τα υποβρύχια, εκτινάσσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές αποτρεπτικές δυνατότητες, καθώς πρόκειται για δύο οπλικά συστήματα «φόβητρο» για τον τουρκικό στόλο, ειδικά στην κλειστή θάλασσα του Αιγαίου με τα αναρίθμητα νησιά, όπου για τα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων αποτελεί τον ιδανικό χώρο ανάπτυξης μια ανάσα από τις τουρκικές ακτές και ναυστάθμους.

Πρόκειται για τα μικρά και ευέλικτα πλοία του Στόλου, τα οποία είναι οπλισμένα σαν «αστακοί» και αποτελούν μαζί με τα υποβρύχια 214 τον απόλυτο πολλαπλασιαστή ισχύος για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου.

Με τον βαρύ οπλισμό τους, ο οποίος παραπέμπει σε φρεγάτες, τη δυνατότητα αυτοπροστασίας, την ευελιξία και τις υψηλές ταχύτητες που αγγίζουν ακόμα και τα 35 μίλια, αποτελούν πλοία που κάνουν τη διαφορά και δίνουν στο Ναυτικό Επιτελείο τη δυνατότητα σχεδιασμού μιας σειράς αποστολών σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες Μονάδες του Στόλου. Πόσο μάλλον όταν τα επόμενα χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει στο οπλοστάσιο του και τις πανίσχυρες ψηφιακές γαλλικές φρεγάτες Belharra, αλλά και τα πανίσχυρα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo.

Οι νέες απειλές με κυριότερες τα μη επανδρωμένα UCAV αλλά και τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο.

Και μόνο το γεγονός ότι τα ΤΠΚΒ κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους πιο ισχυρούς πυραύλους που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, τους φονικούς Exocet block 3 με το τρομακτικό βεληνεκές που αγγίζει τα 180 χιλιόμετρα, καταδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες στοχοποίησης που έχουν τόσο απέναντι σε πλοία επιφανείας όσο και σε χερσαίους στόχους.

Επίσης, διαθέτουν οκτώ Exocet MM40 Block3,  πυροβόλo μεσαίου διαμετρήματος 76/62 OTO MELARA Super Rapido με δυνατότητα για 120 βολές ανά λεπτό, δύο πυροβόλα OTO BREDA 30 χιλιοστών αλλά και σύστημα εγγύς προστασίας CIWS (Close In Weapon System) RAM MK31.

Οι συνολικά επτά πυραυλάκατοι Super Vita  κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» – η τελευταία που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων «BΛΑΧΑΚΟΣ» παραλήφθηκε πριν από δύο χρόνια – μπορούν να μεταφέρουν συνολικά 56 πυραύλους Exocet, είτε στην πιο ισχυρή έκδοση block 3, είτε στην επίσης αποτελεσματική έκδοση block 2.  Mε ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα που έχουν να ακροβολιστούν σε καίριες θέσεις σε κάθε γωνιά του Αιγαίου και κυριολεκτικά μέσα από τους βράχους να εξαπολύσουν τα φονικά τους όπλα, στοχοποιώντας το σύνολο του τουρκικού στόλου.

Αν προσθέσει κανείς σε αυτές και τις παλαιότερες, αλλά πάντα ετοιμοπόλεμες, Combattante, μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ότι οι «Ταχέοι» του Στόλου αποτελούν το «μακρύ χέρι» αποτροπής του Πολεμικού Ναυτικού.

Εκτός όμως από τους πολύ ισχυρούς Exocet, οι πυραυλάκατοι κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» διαθέτουν στη «φαρέτρα» τους και τα υπερσύγχρονα CIWS RAM για την εγγύς προστασία των πλοίων από όλες τις εναέριες απειλές είτε πρόκειται για βλήματα μαχητικών, είτε για αντιπλοικους πυραύλους είτε για μη επανδρωμένα UCAV τα οποία διαθέτουν οι γείτονες σε μεγάλους αριθμούς.