Su-75 Checkmate: Οι Ρώσοι θέλουν να αλλάζουν τα πιλοτήρια των stealth μαχητικών ανάλογα με την αποστολή

Σύμφωνα με πληροφορίες και έγγραφα που επικαλείται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το νέο μονοκινητήριο stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου Su-75 Checkmate που κατασκευάζει ο όμιλος United Aircraft Corporation (UAC) θα μπορεί να ενσωματώνει μονοθέσιο ή διθέσιο κόκπιτ, ανάλογα την αποστολή που θα αναλαμβάνει να εκτελέσει.

Ειδικότερα, η κατασκευάστρια εταιρεία κατοχύρωσε πατέντα – δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την αρθρωτή άτρακτο του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς Su-75 Checkmate, που θα επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ μονοθέσιου ή διθέσιου πιλοτηρίου, ενώ ακόμα υπάρχει προοπτική και για μη επανδρωμένη διαμόρφωση του αεροσκάφους.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα που επικαλείται το TASS, η τροποποίηση αυτή είναι εφικτή χάρη στην αρθρωτή κατασκευή της ατράκτου, που θα επιτρέπει την αντικατάσταση του τμήματος όπου βρίσκεται κανονικά το πιλοτήριο, δίχως να επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία των συστημάτων, των ραντάρ και της αεροδυναμικής του αεροσκάφους. 

Με απλά λόγια, το Su-75 Checkmate θα έχει ειδικά διαμορφωμένη άτρακτο και οι τεχνικοί θα μπορούν να αλλάζουν κατά το δοκούν το πιλοτήριο, κάνοντας το μαχητικό είτε μονοθέσιο είτε διθέσιο είτε ακόμα να πετάει ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Επιπρόσθετα, η δυνατότητα αυτή μπορεί να μειώσει το συνολικό κόστος συντήρησης του στόλου αεροσκαφών τύπου Su-75, αφού αντί για διαφορετικές εκδόσεις του Checkmate, η UAC θα είναι σε θέση να καλύπτει την υλικοτεχνική υποστήριξη ενός μόνο τύπου αεροσκάφους με προσαρμόσιμο κόκπιτ. Έτσι το καινούργιο ρωσικό μαχητικό θα είναι ικανό δυνητικά να εκτελέσει τακτικούς βομβαρδισμούς, αποστολές αεροπορικής υπεροχής – κυριαρχίας αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με την αλλαγή του πιλοτηρίου και των συστημάτων που θα είναι συνδεδεμένα με αυτά.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφίες αρχείου Reuters