Su-75 Checkmate: Η Ρωσία αποκαλύπτει νέες παραλλαγές για το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς

Η Ρωσία ετοιμαζει νέες τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό του μονοκινητήριου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς Su-75 Checkmate, ενώ παράλληλα επιδιώκει την ανάπτυξη πρόσθετων παραλλαγών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου TASS.

Η ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία United Aircraft Corporation (UAC) κατέθεσε πρόσφατα μια σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό του Su-75.

Αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας υποδηλώνουν τα σχέδια της UAC να αναπτύξει μια διθέσια έκδοση και μια παραλλαγή μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Οι τροποποιήσεις, αυξάνουν την εσωτερική χωρητικότητα του αεροσκάφους, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μεταφέρει περισσότερους πυραύλους αέρος-αέρος και να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα καυσίμου.

Εκτός από τον ρόλο της στην εκπαίδευση μελλοντικών πληρωμάτων Su-75, η διθέσια έκδοση του αεροσκάφους μπορεί ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως «κέντρο διοίκησης» για drones και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης τύπου Loyal Wingman.

Παράλληλα με τον σχεδιασμό του διθέσιου αεροσκάφους, παρουσιάστηκε και μια μη επανδρωμένη παραλλαγή του Checkmate, που μοιάζει με το επανδρωμένο αντίστοιχό του.

Πιστεύεται ότι ορισμένες τεχνολογίες όπως τα συστήματα επί του σκάφους, το πιλοτήριο και άλλα στοιχεία θα προέρχονται από το αεροσκάφος Su-57.

Ωστόσο, δυτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η Μόσχα έχει σχεδιάσει σκόπιμα το Su-75 Checkmate για να ανταγωνίζεται άμεσα το αμερικανικό F-35 ως αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, με στόχο να προσελκύσει τους συμμάχους της Ρωσίας και πιθανούς πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του TASS, η αρχική παρτίδα των μαχητικών Checkmate θα παραχθεί το 2026.

Με πληροφορίες από: TASS, The Eurasian Times / Φωτογραφίες αρχείου Reuters