Su-57: «Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα ενσωματώσουν κινητήρες νέας γενιάς εντός του 2024»

Μπορεί η σειριακή παραγωγή των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου Su-57 να μην «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική αεροπορική βιομηχανία είναι η εγκατάσταση των κινητήρων νέας γενιάς τύπου AL-51F1 στα «Felons»

Το γεγονός ότι τα Su-57 που έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία στην ρωσική Πολεμική Αεροπορία, χρησιμοποιούν επί του παρόντος τον κινητήρα τύπου AL-41F1, τον οποίο διαθέτουν και τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-35.

Αυτό έχει αποτελέσει συχνά επιχείρημα αρκετών αναλυτών, που εκτιμούν ότι το Su-57 δεν είναι πραγματικά αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, αφού οι κινητήρες αυτοί δεν προσφέρουν ούτε τις υψηλές ταχύτητες που θέλουν οι Ρώσοι αξιωματούχοι, ενώ δεν εξυπηρετούν και τις όποιες stealth ιδιότητες έχουν.

Αισιοδοξία για τους νέους κινητήρες

Στο πλαίσιο η ρωσική αμυντική βιομηχανία ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές του κινητήρα νέας γενιάς τύπου AL-51F1 και όπως ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το επόμενο βήμα είναι η έναρξη σειριακής παραγωγής τους, ώστε τελικά να ενσωματωθούν στα Su-57, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του 2024.

Πηγές της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας δήλωσαν στο TASS ότι η ισχύς μετάκαυσης 18 τόνων του καινούργιου κινητήρα τύπου AL-51F1 είναι αρκετή ώστε τα Su-57 να πετούν σε υπερηχητικές ταχύτητες 2 Mach δίχως να αυξάνεται το θερμικό τους αποτύπωμα στα ραντάρ. Αυτή η ικανότητα ήταν και ο κύριος λόγος που για αρκετούς αναλυτές το Su-57 δεν θεωρείται επί του παρόντος ως «stealth αεροσκάφος πέμπτης γενιάς».  Αν όντως καταφέρουν οι Ρώσοι να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα, τότε θα αναβαθμιστούν σημαντικά οι δυνατότητες των μαχητικών.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο νέος κινητήρας θα εγκατασταθεί στα Su-57 που θα κατασκευαστούν από φέτος, διευκρινίζοντας ότι τα 10 περίπου Su-57 που έχουν ήδη παραδοθεί στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα παραμείνουν με τους παλαιότερους κινητήρες τύπου AL-41F1. Τέλος, σημειώνεται ότι τα άλλα ρωσικά μαχητικά νέας γενιάς, Su-75, θα παραλάβουν τους νέους κινητήρες αφού η παρθενική πτήση του πρωτότυπου «Checkmate» θα πραγματοποιηθεί το 2025, βάσει του χρονοδιαγράμματος.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφίες αρχείου Reuters