Su-57: Στα «πράσα» ρωσικό stealth μαχητικό αεροσκάφος με πυραύλους cruise τύπου Kh-59 [vids]

REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ «Fighter Bomber», ο οποίος συνδέεται με πηγές πληροφόρησης της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, δημοσίευσε νέα πλάνα από το ρωσικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς τύπου Su-57 «Felon», το οποίο ήταν εξοπλισμένο με δύο πυραύλους cruise αέρος – εδάφους τύπου Kh-59.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις στην Ουκρανία με τους συγκεκριμένους πυραύλους, βάζοντας στο στόχαστρο στρατιωτικές βάσεις αλλά και άμαχο πληθυσμό, ενώ στο παρελθόν έχουν υπάρξει αναφορές για την επιχειρησιακή ανάπτυξη των Su-57 στην ανατολική Ουκρανία, οπότε είναι αρκετά πιθανό τα πλάνα αυτά να είναι από κάποια αποστολή των ρωσικών αεροσκαφών.

Η επιχειρησιακή ανάπτυξη των «Felon»

Αυτό που αναφέρουν αρκετοί αναλυτές είναι ότι τα Su-57 πιθανώς είναι εξοπλισμένα με την πρόσφατη διαμόρφωση των πυραύλων αυτού του τύπου, γνωστή και ως Kh-59MK2, που διαθέτουν turbofan κινητήρα, ραντάρ τύπου ARGS-59 και μπορούν να εξοπλιστούν είτε με διατρητική πολεμική κεφαλή βάρους 320 κιλών είτε με πολεμική κεφαλή εκτόξευσης πυρομαχικών διασποράς, βάρους 285 κιλών.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι δεν έχουν stealth ιδιότητες και κατ’ επέκταση μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην θερμική υπογραφή των Su-57 και να εντοπιστούν από τα ραντάρ εχθρικών μαχητικών αεροσκαφών ή συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

Από ότι φαίνεται, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη σε ασφαλή απόσταση ώστε να χρησιμοποιούν τα standoff πυρομαχικά τους σε εμβέλειες που δεν μπορούν να αναχαιτιστούν από τα εχθρικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, όπως έκαναν και στην Συρία το 2018.

Ο εξοπλισμών των Su-57 με νέους πυραύλους

Οπότε «ποντάρουν» στην μεγάλη ακρίβεια και στην αποτελεσματικότητα των πυραύλων «fire and forget» τύπου Kh-59MK2 δίχως να θέτουν σε κίνδυνο τα πολύτιμα αεροσκάφη τύπου Su-57, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι Ουκρανοί παραλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 και νέα δυτικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023, πηγές της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας είχαν αναφέρει ότι δημιουργήθηκε νέος πύραυλος cruise αέρος – αέρος μεγάλης εμβέλειας, που θα ενσωματώνεται στο εσωτερικό της ατράκτου του Su-57.

Επίσης, όπως είχαμε αναφέρει στο OnAlert.gr, η Ρωσία έχει δημιουργήσει, για τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, μια σειρά νέων βλημάτων, όπως ο πύραυλος αέρος – επιφανείας τύπου Kh-38ME, το βλήμα κατά εχθρικών συστημάτων ραντάρ τύπου Kh-58UShKE, καθώς επίσης και τον κατευθυνόμενο πύραυλο τύπου Grom-E1 και την κατευθυνόμενη βόμβα ολίσθησης τύπου Grom-E2».

Με πληροφορίες από: Defence Blog | Φωτογραφία αρχείου Reuters