Δεν είναι λίγες οι φορές που τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν βάλει στο τραπέζι την εναλλακτική των ρωσικών μαχητικών πεμπτης γενιάς Su-57 σε περίπτωση που η Τουρκία αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35.
Το ερώτημα που εγείρεται όμως, αν τελικά αποκλειστεί η Άγκυρα από τα F-35, είναι κατά πόσο μπορεί να γίνει πλήρης αναπλήρωση με τα Su-57. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Τουρκία αναμένει 100 αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ. Για τη Ρωσία προφανώς, ένα τέτοιο νούμερο εξαγωγής προς την Τουρκία θα ήταν δώρο θεού, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Πέρυσι το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι θα θέσει μόλις 12 μαχητικά για παραγγελία θα αναβάλει το πρόγραμμα μαζικής παραγωγής τους επ΄αόριστον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ινδία, που ήταν ο μόνος εταίρος της Ρωσίας στο πρόγραμμα εγκατέλειψε τελικώς το πρότζεκτ.
Φέτος μάλιστα, η Ρωσία δε θα συμπεριλάβει κανένα αεροσκάφος Su-57 στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στις 9 του Μάη. Στις προηγούμενες παρελάσεις ωστόσο, η Μόσχα φρόντιζε πάντοτε να συμμετέχουν τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη της.
Η Ρωσία «φλερτάρει» επίσης και με την Κίνα για την πώληση των Su-57. Το Πεκίνο όμως έχει ήδη δύο πρότζεκτ μαχητικών 5ης γενιάς, το ένα μάλιστα σε υπηρεσία, και είναι άγνωστο αν θα θελήσει τελικώς να προμηθευτεί και ένα τρίτο.
Βέβαια η Κίνα έχει αγοράσει επίσης τα Su-35 Flanker Es από τη Ρωσία παρόλο που έχει και εσωτερική παραγωγή κλόνων των Flanker. Η αγορά των Su-57 από τους Κινέζους θα τους έδινε την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε εξελιγμένη μηχανική τεχνολογία, έναν τομέα στον οποίο έχουν μείνει πολύ πίσω.
To «δωράκι» της Μόσχας στην Άγκυρα
Η Ρωσία θα μπορούσε να δελεάσει την Τουρκία με την συμπαραγωγή αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας στο έδαφός της. Με αυτό το «δώρο» η Μόσχα ευελπιστεί να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στα «έτοιμα» F-35 και το δικό της αόριστο πρόγραμμα των Su-57.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι τα Su-57 δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα F-35 όμως εφόσον λειτουργήσουν όλα σωστά θα μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία τις υπηρεσίες που χρειάζεται.
Το ζήτημα που παραμένει, σε κάθε περίπτωση, είναι η στάση της Τουρκίας και το πόσο θέλει να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ και τη Δύση γενικότερα. Η αγορά των Su-57 από την Άγκυρα θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με τους δυτικούς και θα την αποκλείσει από μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων και συνεργασιών.
Πηγή: The drive