Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία Sukhoi, κατασκευάστηκε πρόσφατα το πρώτο εξάρτημα από βιονικό σχεδιασμό για την εγκατάστασή του στο stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου Su-57 Felon, μια στιγμή ορόσημο για την ρωσική αμυντική βιομηχανία και για το πρόγραμμα ανάπτυξης των προηγμένων αεροσκαφών.
Ειδικότερα, το Πανρωσικό Ινστιτούτο Έρευνας Αεροπορικών Υλικών χρησιμοποίησε μεταλλική σκόνη αλουμινίου για την τρισδιάστατη εκτύπωση ενός τμήματος που θα ενσωματωθεί στο σύστημα προσγείωσης του μαχητικού. Πρόκειται για ένα προϊόν αμιγώς ρωσικού σχεδιασμού και κατασκευής που έγινε πραγματικότητα με την βοήθεια ενός υπερυπολογιστή.
Ακόμα, αξιωματούχοι της εταιρείας ανέφεραν ότι ο εξοπλισμός αυτός έχει το 25% του βάρους των αντίστοιχων συμβατικών εξαρτημάτων και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες, ενώ η συμβατική διαδικασία παραγωγής διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Ο βιονικός σχεδιασμός του εξαρτήματος εξοικονομεί το κόστος και τον χρόνο παραγωγής του υλικού, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η γενικότερη διαδικασία κατασκευής των εξαρτημάτων του αεροσκάφους. Η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ρωσία, η οποία έχει υποστεί μια σειρά σημαντικών δυτικών κυρώσεων στην αμυντική της βιομηχανία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την κατασκευή του Su-57, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν σύνθετα υλικά προκειμένου να αποδώσουν στα μαχητικά stealth ιδιότητες, έτσι ώστε το μαχητικό αεροσκάφος να έχει την μικρότερη δυνατή ραδιοδιατομή (γνωστή ως RCS – Radar Cross Section), δηλαδή το πόσο ανιχνεύσιμο μπορεί να είναι στα εχθρικά ραντάρ και για αυτό, μεταξύ άλλων, η άτρακτος του Su-57 έχει μια ειδική επίστρωση για την απορρόφηση ραδιοσυχνοτήτων. Επίσης, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στα avionics, στα λειτουργικά συστήματα του αεροσκάφος ενώ ακόμα διαθέτει ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA).
Η περίπτωση των Su-57 έχει απασχολήσει τους τελευταίους μήνες, μετά την δήλωση του Ρώσου Στρατηγού Σουροβίκιν, ότι οι «Κατάδικοι» της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν «δει δράση» εκτελώντας αποστολές στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επισημάνει ότι η Μόσχα έχει περιορίσει την επιχειρησιακή ανάπτυξη των ρωσικών stealth μαχητικών, διότι φοβούνται πιθανή κατάρριψη ή απώλειά τους, κάτι που θα έβλαπτε όχι μόνο το γόητρο τους, αλλά θα ενείχε τον κίνδυνο απόρρητη στρατιωτική τεχνολογία να «πέσει στα χέρια» Ουκρανών και κατ’ επέκταση δυτικών στρατιωτικών.
Φωτογραφία αρχείου