Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές, σε επιχειρησιακό επίπεδο, του πολέμου στην Ουκρανία είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιβεβαιωμένη κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού πολλαπλών ρόλων 4++ γενιάς τύπου Su-35 Flanker-E (κωδική ονομασία NATO) στις 3 – 4 Απριλίου στην περιοχή Ιζιούμ της περιφερειακής ενότητας Χαρκόβου, όταν αυτό εκτελούσε αποστολή καταστολής της ουκρανικής αεράμυνας (SEAD).
Όπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός ότι ένα από τα πιο προηγμένα, αναβαθμισμένα και σύγχρονα επιχειρησιακά μαχητικά αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίφθηκε από την ουκρανική αεροπορική άμυνα, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις αλλά παράλληλα φαίνεται πως δημιούργησε και αρκετές ευκαιρίες για την Δύση.
Αμερικανοί και Βρετανοί αναλύουν το Su-35
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Express, Ουκρανοί στρατιωτικοί και αξιωματούχοι έφτασαν στο σημείο του καταρριφθέντος μαχητικού και κατάφεραν να περισυλλέξουν κάποια τμήματα, τα οποία στη συνέχεια εστάλησαν σε Βρετανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Μαλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι αν και το Su-35 καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, κάποια συστήματα παρέμειναν σχετικά άθικτα, όπως το σύστημα στόχευσης, ενώ ακόμα Ουκρανοί ειδικοί εμπειρογνώμονες κατάφεραν να ανακτήσουν συγκεκριμένα κομμάτια του μαχητικού, που φάνηκαν ότι έχουν ιδιαίτερη αξία και μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αποκαλύψεις για την απόρρητη ρωσική τεχνολογία.
Η Express τονίζει κιόλας ότι τα τμήματα αυτά μεταφέρθηκαν αρχικά στο εργαστήριο Άμυνας, Επιστήμης και Τεχνολογίας των βρετανικών μυστικών πληροφοριών στο Wiltshire, όπου στελέχη, μαζί με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους της USAF εξέταζαν τα στοιχεία για δέκα ημέρες και στη συνέχεια έστειλαν τα συστήματα του Su-35 σε αμερικανική βάση της Νεβάδα.
Και η Κίνα οφείλει να ανησυχεί
Όπως είναι κατανοητό, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δεν είναι μόνο μια αριθμητική απώλεια, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο και με αρκετά αρνητικές προεκτάσεις που επηρεάζει τόσο την Ρωσία όσο και την Κίνα, η οποία διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό τέτοιου τύπου αεροσκαφών.
Ο λόγος είναι σαφής, η απόρρητη τεχνολογία και κατ’ επέκταση τα συστήματα του μαχητικού, έχουν πέσει πλέον «στα χέρια» της Δύσης και είναι αρκετά πιθανό ότι θα καταφέρουν να αποκαλύψουν αρκετά μυστικά για τον τρόπο κατασκευής, λειτουργίας και χρήσης αυτών των συστημάτων.
Καθώς οι ΗΠΑ, αλλά και η Δύση ευρύτερα, βρίσκεται πλέον σε πλήρη αντίθεση με την Ρωσία, οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις θα μπορούν ενδεχομένως να ξέρουν τις αδυναμίες των ρωσικών αλλά και των κινεζικών δυνάμεων, «αφαιρώντας» με αυτόν τον τρόπο το τεχνολογικό πλεονέκτημα που έχουν Μόσχα και Πεκίνο σε συγκεκριμένες τεχνολογίες.
Φωτογραφίες Reuters