Su-35: Το Ιράν θα παραλάβει σύντομα την πρώτη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία

Το Ιράν θα λάβει σύντομα την πρώτη παρτίδα ενός νέου στόλου ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, συγκεκριμένα 24 μαχητικά αεροσκάφη Su-35.

Το μαχητικό είναι ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά μαχητικά της Ρωσίας και θα αποτελέσει σημαντική αναβάθμιση για την ιρανική αεροπορία, η οποία δεν έχει αποκτήσει ούτε ένα νέο μαχητικό τον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με το Shephard Media, το οποίο επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, «το Ιράν θα παραλάβει τα 24 νέα μαχητικά κρούσης Su-35 τις επόμενες εβδομάδες». Σύμφωνα με το ολλανδικό Scramble, Ιρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται για τα νέα αεροσκάφη τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η Ρωσία κατασκεύασε αρχικά τα Su-35 για την Αίγυπτο, αλλά η πώληση θα προκαλούσε κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA. Το άρθρο 231 του CAATSA επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που «πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των πληροφοριών της Ρωσίας».

Η United Aircraft Corporation, η κρατική εταιρεία που ελέγχει τις διάσημες ρωσικές MiG, Sukhoi, Tupolev, Yakovlev και άλλες αεροπορικές εταιρείες, βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων. Ως αποτέλεσμα, η Αίγυπτος, φοβούμενη ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις, υποχώρησε από τη συμφωνία.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF) αποτελείται από τα δυτικά μαχητικά F-5E Tiger II, F-4 Phantom II και F-14 Tomcat, ενώ έχει στην υπηρεσία της και έναν μεγάλο αριθμό ρωσικών μαχητικών MiG-29 και Su-24 που απέκτησε τη δεκαετία του 1990.

Η αγορά των Su-35 είναι άλλη μια απόδειξη της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας. Κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone καμικάζι) τύπου Shahed και Mohajer. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν έχει ζητήσει σε «αντάλλαγμα» βαλλιστικούς πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη.

Με πληροφορίες από: Popular Mechanics