Σε «μυστήριο» έχει μετατραπεί η υπόθεση παράδοσης έντεκα προηγμένων ρωσικών μαχητικών τύπου Su-35, έπειτα από δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος Αντιπρόεδρος Γιούρι Μπορίσοφ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε σε μονάδα παραγωγής στην περιοχή Komsomolsk-on- Amur, στην οποία κατασκευάζονται τα αεροσκάφη.
Εκτός από τις πληροφορίες που έκανε γνωστές, σχετικά με την πορεία των παραδόσεων των μαχητικών αεροσκαφών που κατασκευάζει η μονάδα παραγωγής, ο κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στα συμβόλαια που «τρέχουν» τα οποία εκτός από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, αφορούν και ξένες χώρες, με τους αναλυτές να υποθέτουν πως με κάποιο τρόπο εμπλέκεται και η Αίγυπτος.
Ειδικότερα, ο Ρώσος Αντιπρόεδρος είπε πως φέτος, δεκαπέντε μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να παραδοθούν από αυτή τη μονάδα παραγωγής τόσο στην Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας αλλά και σε ξένους πελάτες, δίχως όμως να τους κατονομάζει. Βάσει των προγραμματισμών, τα τέσσερα μαχητικά είναι stealth πέμπτης γενιάς αεροσκάφη τύπου Su-57. Έτσι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα υπόλοιπα έντεκα είναι προηγμένα 4++γενιάς αεροσκάφη τύπου Su-35, αφού η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής κατασκευάζει μόνο αυτούς τους δύο τύπους αεροσκαφών πλέον.
Τα Rafale και οι «υποθέσεις»
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2020 η Αίγυπτος έκλεισε συμφωνία ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 26 συνολικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35, εκ των οποίων έχουν παραδοθεί μόνο τέσσερα. Ωστόσο, αυτό που δημιουργεί προβληματισμούς, είναι το γεγονός ότι η Γαλλία συμφώνησε να πουλήσει στην Αίγυπτο 30 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 3,95 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον ερευνητικό ιστότοπο Disclose, ενώ κάποιοι αναλυτές μίλησαν για «αμερικανική εμπλοκή» ώστε να προτιμηθούν τα γαλλικά μαχητικά έναντι των ρωσικών.
Το ερώτημα όμως παραμένει. Αυτά τα έντεκα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 προορίζονται να παραδοθούν στην Αίγυπτο ή υπάρχει άλλος πελάτης; Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να ανακοινώνουν στρατιωτικές συμβάσεις, όπως μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, ώστε να μην επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στα κράτη – προμηθευτές . Από την άλλη, τα ρωσικά μαχητικά Su-35 δεν θα μπορούσαν να είναι για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας, καθώς έχει ολοκληρωθεί ήδη η προγραμματισμένη παράδοση 50 τέτοιων μαχητικών τον Νοέμβριο του 2020.
Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφίες αρχείου