Su-34: Η Ουκρανία κατέρριψε ακόμα δύο ρωσικά μαχητικά – βομβαρδιστικά αεροσκάφη – Συνολικά τέσσερα σε τρεις μέρες

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας κατέστρεψε ακόμα δύο ρωσικά μαχητικά βομβαρδιστικά Su-34 στο ανατολικό μέτωπο, όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Όλεστσουκ, με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. Πρόκειται για τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη τέτοιου τύπου που καταρρίφθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες και συνολικά 12 Su-34 τον τελευταίο μήνα.

Το πρωί της 27ης Φεβρουαρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατέρριψαν ένα ρωσικό μαχητικό-βομβαρδιστικό Su-34 στο ανατολικό μέτωπο. Ένα άλλο μαχητικό – βομβαρδιστικό αεροσκάφος αυτού του τύπου καταρρίφθηκε το ίδιο απόγευμα.

Όπως ανέφερε το Forbes, η επιτυχία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών οφειλόταν στη χρήση των υπερπολύτιμων – όπως αποδεικνύονται – Patriot και NASAMS, καθώς και στο γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις τα ρωσικά μαχητικά πηγαίνουν «στα τυφλά» μετά την απώλεια του ενός τρίτου των αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) A-50.

Υπολογίζεται πως η Ρωσία διέθετε περίπου 140 μαχητικά – βομβαρδιστικά Su-34 στην αρχή του πολέμου Περισσότερα από 25 Su-34 καταρρίφθηκαν ή και κατέπεσαν το 2022 και το 2023, ενώ η Ουκρανία ανέφερε ότι κατέρριψε 9 Su-34 μέσα σε 12 ημέρες το 2024. Συνολικά, η Ρωσία έχασε περίπου το 25% των Su-34 της κατά τη διάρκεια του πολέμου και πιστεύεται πως της απομένουν περίπου 106.

 

Πηγή: Με πληροφορίες από pravda.com.ua