Μια πρόσφατη έρευνα από τη διεθνή κοινότητα πληροφοριών InformNapalm αποκάλυψε ένα σχέδιο που επιτρέπει στη Ρωσία να συντηρεί τα μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM χρησιμοποιώντας γαλλικό εξοπλισμό, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.
Η ουκρανική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής (VOA) ανέφερε αυτή την εξέλιξη, η οποία εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας.
Από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις με στόχο την αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας και της ικανότητάς της να συνεχίζει τον πόλεμο. Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν κυρίως την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας και περιορίζουν την πρόσβασή της σε προηγμένες τεχνολογίες. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει αυτή η έρευνα, τα κενά και τα πολύπλοκα διεθνή σχέδια ενδέχεται να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων, επιτρέποντας στη Ρωσία να διατηρήσει μέρος του προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού της.
Σύμφωνα με τον Anton Pavlushko, αναλυτή της InformNapalm, το σχέδιο περιλαμβάνει μια εταιρεία στο Καζακστάν που ονομάζεται ARC Group και η οποία ενεργεί ως μεσάζων μεταξύ ρωσικών αμυντικών εταιρειών και των Γάλλων κατασκευαστών Thales και Safran.
⚡️The 🇰🇿Kazakh company ARC Group maintains the 🇷🇺Russian Su-30SM in order to bypass sanctions, using 🇫🇷French Thales and Safran equipment. pic.twitter.com/mUntXeK3ld
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) September 13, 2024
«Οι Ρώσοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν σταδιακά τα ξένα εξαρτήματα και να τα αντικαταστήσουν με τα δικά τους. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. Ορισμένα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται δυτικά», δήλωσε ο Pavlushko VOA.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι συζητήσεις σχετικά με αυτή τη ρύθμιση ξεκίνησαν ήδη από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2021, μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Pavlushko εξηγεί: «Οι Ρώσοι πιθανότατα κατάλαβαν πολύ καλά ότι ο πόλεμος θα ξεκινούσε σύντομα, θα επιβάλλονταν κάποιες περισσότερες κυρώσεις και δεν θα ήταν εύκολο για αυτούς να επικοινωνήσουν με τους Γάλλους κατασκευαστές απευθείας ή μέσω των δικών τους εταιρειών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει την αποστολή Καζάκων ειδικών στη Γαλλία για εκπαίδευση και στη συνέχεια στη Ρωσία για να εκτελέσουν συντήρηση στα μαχητικά Su-30SM.
Το Su-30SM είναι ένα ρωσικό δικινητήριο, διθέσιο μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε από την Sukhoi. Έχει σχεδιαστεί για τακτική ανάπτυξη εναντίον χερσαίων και ναυτικών στόχων. Το Su-34 τέθηκε σε υπηρεσία με τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία το 2014 και έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορους πολέμους, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στη Συρία και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Pavlushko δήλωσε ότι τον Ιανουάριο συζητούσαν την αποστολή ειδικών για εκπαίδευση στο γαλλικό εργοστάσιο Thales και τον Φεβρουάριο, οι ίδιοι ειδικοί έφταναν στη Ρωσία, στο Ιρκούτσκ, στο εργοστάσιο όπου επισκευάζονται τα Su-30SM.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα σχέδια για το 2022 περιελάμβαναν επισκευή εξαρτημάτων αξίας περίπου 1,5 εκατομμυρίων ευρώ (1,7 εκατομμύρια δολάρια), με τις προβλέψεις για το 2024 να φτάνουν τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ (7,2 εκατομμύρια δολάρια).
Η VOA αναφέρει ότι η Ρωσία διαθέτει σήμερα περίπου 130 εκσυγχρονισμένα μαχητικά Su-30SM της γενιάς 4++, τα οποία χρησιμοποιούνται για την έναρξη επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις. Η συντήρηση αυτών των αεροσκαφών μέσω αυτού του συστήματος επιτρέπει στη Ρωσία να τα διατηρήσει επιχειρησιακά παρά τις διεθνείς κυρώσεις.
Πηγή: euromaidanpress.com