Στον «πάγο» μπήκε το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας, 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της Ινδίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-30MKI που διαθέτει η Πολεμική της Αεροπορία, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας (IAF) είχε προγραμματίσει την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-30 MKI, η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση νέων ισχυρότερων ραντάρ και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ τη σύμβαση είχαν αναλάβει να εκτελέσουν η ινδική Hindustan Aeronautics και η ρωσική κρατική κατασκευάστρια εταιρεία Sukhoi. Επίσης, το σχέδιο απόκτησης ακόμα 12 εκσυγχρονισμένων μαχητικών ίδιου τύπου φαίνεται να «πέφτει στο κενό», καθώς η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί, λόγω των συνθηκών, στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία εις βάρος των (ρωσικών) εισαγωγών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος πάνω από 70 μέρες εχθροπραξιών έχει προκαλέσει αρκετές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εξαρτημάτων και ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο η κατάσταση παραμένει «διαχειρίσιμη», καθώς η Ινδία διαθέτει μεγάλο στρατηγικό απόθεμα, έπειτα από τις επιθέσεις του Uri το 2016 και της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης με την Κίνα.
Η σημασία των Flanker στην IAF
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30 MKI είναι η ραχοκοκαλιά της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία μετράει 272 τέτοια μαχητικά στο «οπλοστάσιό» της. Μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα το 2020, η Ινδία αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά 21 μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 και 12 μαχητικών τύπου Su-30MKI, καθώς επίσης και στην αναβάθμιση 59 υφιστάμενων μαχητικών τύπου MiG-29 για 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, ο «πάγος» στο προαναφερθέν εξοπλιστικό πρόγραμμα και κατ’ επέκταση στα όποια σχέδια αμυντικής συνεργασίας με την Ρωσία, όσο θα διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα για την Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας, η οποία έχει 32 λειτουργικές μοίρες μαχητικών αντί για 42 μοίρες που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση. Βέβαια και η Ρωσία «χάνει» καθώς αν συνυπολογιστούν οι δύο συμφωνίες, αφενός αυτή των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των Su-30MKI, αφετέρου αυτή των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα νέα S-30MKI και τον εκσυγχρονισμό των MiG-29, τότε προκύπτει μια απώλεια της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.