Su-30MKI: «Ανάσα ζωής» για τα ινδικά μαχητικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα 3,1 δισεκ. δολαρίων με τη Ρωσία

Η Ινδία θέλει να δώσει «ανάσα ζωής» στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30MKI της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενισχύοντας παράλληλα την στρατηγική «Make in India» για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της, καθώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου ενέκρινε την παραγγελία 200 κινητήρων τύπου AL-31F στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ρωσία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα υπολογίζεται σε περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2025 και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2033. Πρόκειται για μια κίνηση που θα βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό την συντήρηση και την εν συνεχεία υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-30MKI.

Ειδικότερα, οι κινητήρες τύπου AL-31F θα συναρμολογούνται στο εργοστάσιο Koraput της εταιρείας Hindustan Aeronautics (HAL) κατόπιν σχετικής αδειοδότησης, με το 54% των εξαρτημάτων να κατασκευάζεται στην Ινδία, ενώ τα υπόλοιπα θα εισάγονται από την Ρωσία, με την οποία το Νέο Δελχί προσπαθεί να διατηρήσει στενούς δεσμούς στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα.

Και αυτό διότι τα ρωσικής προέλευσης μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και ως εκ τούτου οι υψηλές διαθεσιμότητες που προκύπτουν από την αδιάλειπτη ροή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για την συντήρηση και εν συνεχεία υποστήριξή τους, είναι κορυφαία προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας για το Νέο Δελχί.

Την ίδια στιγμή, η Ινδία επενδύει και στην συνεργασία με τις ΗΠΑ, αφού τον περασμένο Ιούνιο υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την αμερικανική εταιρεία GE Aerospace για την πιθανή παραγωγή κινητήρων τύπου F414 στην Ινδία, με στόχο να εγκατασταθούν στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tejas Mk.2, αφού κινητήρες τύπου F404 της ίδιας εταιρείας έχουν τα μαχητικά τύπου Tejas Mk.1 που είναι ήδη σε υπηρεσία.

Με πληροφορίες από: Flight Global / Φωτογραφία αρχείου ΓΕΕΘΑ