Su-30: Τα πρώτα ρωσικά μαχητικά «προσγειώθηκαν» στη Μιανμάρ

Ο στρατός της Μιανμάρ έχει αρχίσει να παραλαμβάνει μια παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών ρωσικής κατασκευής Su-30, όπως αποκάλυψε σήμερα η ομάδα παρακολούθησης Myanmar Witness.

Το 2018 υπό την πολιτική κυβέρνηση της Aung San Suu Kyi, ο στρατός της Μιανμάρ αγόρασε έξι Sukhoi Su-30 από τη Ρωσία, σύμφωνα με αναφορές των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Δορυφορικά δεδομένα, αναφορές από παρατηρητές πτήσεων και μια αμυντική πηγή «επιβεβαίωσαν τώρα με σιγουριά» την παρουσία τουλάχιστον ενός από τα τζετ στην πρωτεύουσα Naypyidaw, δήλωσε η ομάδα Myanmar Witness. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν το μαχητικό αεροσκάφος ήταν σε εκπαίδευση ή πραγματοποιούσε ενεργές αποστολές.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν ότι τέσσερα από τα έξι διθέσια μαχητικά πολλαπλών ρόλων είχαν φτάσει στη Μιανμάρ, συνοδευόμενα από Ρώσους εκπαιδευτές και τεχνικούς. Ο στρατός δεν έχει σχολιάσει την πώληση ή πόσα από τα αεροσκάφη βρίσκονται στη Μιανμάρ.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής όπλων και υποστηρικτής της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ, η οποία έχει περιγράψει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ως «δίκαιη».

Τον Οκτώβριο, ο ερευνητικός ιστότοπος Janes ανέφερε ότι υπήρχαν εικόνες που δείχνουν ένα ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Kamov KA-29TB σε λειτουργία στη βόρεια περιοχή Sagaing.

Το ελικόπτερο φαίνεται να είναι ένα από τα πέντε που ο στρατός της Μιανμάρ συμφώνησε να αγοράσει νωρίτερα φέτος, ανέφερε ο ιστότοπος.

Πηγή: Defense Post / Φωτογραφία Wikimedia Commons