Su-30: Η Αρμενία συζητάει την αναβάθμιση μαχητικών και την προμήθεια πυραύλων Astra από την Ινδία

Η Αρμενία θέλει αφενός να αναβαθμίσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30 και αφετέρου να αποκτήσει προηγμένα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά. Για αυτούς τους λόγους απευθύνθηκε στην Ινδία για την πιθανή προμήθεια των πυραύλων αέρος – αέρος μεγάλης εμβέλειας τύπου Astra, όπως αναφέρουν ινδικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αναφορές της ινδικής αμυντικής βιομηχανίας, η Αρμενία επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τα λειτουργικά συστήματα των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-30 που αγόρασε από την Ρωσία πριν από περίπου πέντε χρόνια ενώ μάλιστα έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την αγορά σύγχρονων πυραύλων και άλλων πυρομαχικών για να τα εξοπλίσει.

Επί του παρόντος, οι διμερείς σχέσεις Αρμενίας και Ρωσίας βρίσκονται σε κακή κατάσταση, με αφορμή τον ρόλο που διαδραμάτισε η Μόσχα στις πρόσφατες συγκρούσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν και την προσάρτηση εδαφών, με αποτέλεσμα να στραφεί στο Νέο Δελχί για την αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών.

Εν προκειμένω, η Ινδία αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη για την Αρμενία, αφού όχι μόνο διαθέτει περισσότερα από 200 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30MKI, αλλά επίσης έχει την τεχνογνωσία για την κατασκευή και ανάπτυξη υποσυστημάτων και πυρομαχικών που μπορούν βάσει πιστοποίησης και εξαγωγικής άδειας να ενσωματωθούν στα αεροσκάφη αυτά, όπως έχει γίνει με τον προηγμένο πύραυλο Astra.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προκληθεί θυελλώδεις αντιδράσεις μετά το τέλος των εχθροπραξιών στα τέλη του Νοεμβρίου 2020, όταν ο Στρατηγός Μόζες Χαγκομπιάν είχε δηλώσει ότι τα αρμενικά μαχητικά Su-30 δεν αναπτύχθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις επειδή δεν είχαν διαθέσιμους πυραύλους, αφού οι αρμόδιοι δεν είχαν φροντίσει για την απόκτησή τους. Σε ό,τι αφορά τον πύραυλο αέρος – αέρος τύπου Astra, έχει την ικανότητα να πετά με ταχύτητα έως και 4,5 Mach και έχει εμβέλεια έως και 100 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται και για εμπλοκές πέρα από την οπτική εμβέλεια (BVR).

Με πληροφορίες: The Print