Stryker: Η Ινδία διαπραγματεύεται την συμπαραγωγή των αμερικανικών οχημάτων μάχης πεζικού – Το πρόγραμμα τριών σταδίων

Η στρατηγική της Ινδίας στην ανάπτυξη και μεγέθυνση της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας στο πλαίσιο της πολιτικής «Make in India» έχει επηρεάσει αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα αμερικανικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού τύπου Stryker.

Ειδικότερα, η εφημερίδα «Times of India» ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα ότι Νέο Δελχί και Ουάσινγκτον βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των διμερών αμυντικών δεσμών ενώ μάλιστα εξετάζεται η δυνατότητα συμπαραγωγής των οχημάτων μάχης πεζικού τύπου Stryker αλλά και η κατ’ επέκταση ανάπτυξή τους με εγχώρια μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα συμπαραγωγής και ανάπτυξης των τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Stryker αποτελείται από τρία στάδια. Στην πρώτη φάση, η Ινδία σχεδιάζει την προμήθεια ενός συγκεκριμένου αριθμού ΤΟΜΑ τύπου Stryker μέσω του προγράμματος Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (Foreign Military Sales – FMS).

Στην δεύτερη φάση προβλέπεται η δημιουργία της γραμμής συμπαραγωγής των οχημάτων και η τρίτη φάση στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη των Stryker, τα οποία ωστόσο θα έχουν ενσωματώσει τεχνολογίες και συστήματα ινδικής κατασκευής, με αποτέλεσμα οι διαμορφώσεις αυτές να εξυπηρετούν τις επιχειρησιακές ανάγκες του ινδικού Στρατού Ξηράς και όχι μόνο. Είναι σαφές ότι η στρατιωτική συνεργασία Ινδίας και ΗΠΑ στον τομέα αυτό θα προσφέρει σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές, όπως νέες θέσεις εργασίας, σε μια χρονική περίοδο όπου το Νέο Δελχί κινείται ολοένα και περισσότερο στην αγορά δυτικών στρατιωτικών εξοπλισμών.

Με πληροφορίες από: Times of India / Φωτογραφίες αρχείου