Στρατός Ξηράς: H επόμενη μέρα στην αντιαρματική «ασπίδα» – Akeron, Carl Gustaf MP4, Nlaw και AT4 στο στόχαστρο του ΓΕΣ

* Του Κώστα Σαρικά

O πόλεμος στην Ουκρανία έφερε νέα δεδομένα στην αξιολόγηση οπλικών συστημάτων και τακτικών, ενώ ταυτόχρονα έβαλε τέλος στην υποστήριξη όπλων ρωσικής κατασκευής που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους χώρες της Δύσης.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πέρα από τους αντιαεροπορικούς S-300, OSA-AK, TOR-M1 διαθέτουν στη «φαρέτρα» σημαντικό αριθμό αντιαρματικών KORNET-E και FAGOT οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους Λόχους Αντιαρματικών και τους Λόχους Υποστήριξης των Μονάδων Πεζικού. Η διακοπή κάθε σχέσης σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Ρωσία έπειτα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σηματοδότησε και την διακοπή υποστήριξης των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Το πέρασμα του χρόνου χωρίς υποστήριξη, παροχή τεχνογνωσίας και προμήθεια ανταλλακτικών αλλά και πυρομαχικών μεταφράζεται σε σταδιακή υποβάθμιση της επιχειρησιακής χρησιμότητας για κάθε οπλικό σύστημα.

Ήδη οι χώρες της Δύσης σταδιακά αποσύρουν τα οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής και τα αντικαθιστούν με αντίστοιχα από το δυτικό οπλοστάσιο. Σε αυτό το πλαίσιο και το ΓΕΣ έχει αρχίσει την έρευνα προκειμένου να καταλήξει σε αντιαρματικά όπλα τα οποία τα επόμενα χρόνια θα πάρουν τη θέση των KORNET-E και FAGOT. Σε κάθε περίπτωση τα ρωσικά αντιαρματικά θα αντικατασταθούν όταν θα έχουν ήδη αποκτηθεί αντίστοιχης ή και μεγαλύτερης ισχύος αντιαρματικά και θα είναι πλήρως επιχειρησιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr στο στόχαστρο του ΓΕΣ βρίσκονται μια σειρά από οπλικά συστήματα με τους Έλληνες Επιτελείς να έχουν ήδη ενημερωθεί για τις δυνατότητες τους, την εκπαίδευση και υποστήριξη όπως και για τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης αλλά και για το κόστος κάθε συστήματος. Στο ‘’μικροσκόπιο’’ έχουν έως τώρα βρεθεί τα Akeron, Carl Gustaf Μ4, Nlaw και AT4 με τις κατασκευάστριες εταιρείες να έχουν προχωρήσει στις περισσότερες περιπτώσεις σε αναλυτικές παρουσιάσεις.

Το Akeron αποτελεί αντιαρματικό κατευθυνόμενο βλήμα 5ης γενιάς τελευταίας τεχνολογίας το οποίο κατασκευάζεται από την γαλλική MBDA. H εμβέλεια των 5 χιλιομέτρων και δυνατότητα διάτρησης ομογενοποιημένου χάλυβα πάχους 1.000 χιλιοστών αποτελούν τα μεγάλα πλεονεκτήματα του βλήματος το οποίο είναι κατηγορίας fire & forget και έχει βάρος 15 κιλά με κεφαλή Tandem HEAT. Υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από πεζοπόρα τμήματα αλλά και εποχούμενο.

Το Carl Gustaf M4 της Σουηδικής SAAB αποτελεί την πλέον βελτιωμένη έκδοση του φορητού αντιαρματικού. Είναι ένα φορητό σύστημα πολλαπλών ρόλων με μήκος σχεδόν ένα μέτρο και βάρος μόλις 7 κιλά. Χρησιμοποιεί πυρομαχικά 84mm διαφορετικών τύπων ενώ η κεφαλή Tandem ΗΕΑΤ του δίνει τη δυνατότητα διάτρησης ομογενοποιημένου χάλυβα 500 χιλιοστών. Το δραστικό του βεληνεκές έναντι αρμάτων μάχης φτάνει τα 400 μέτρα.

To ΜΒΤ NLAW επίσης της Σουηδικής SAAB είναι ένα Fire & Forget φορητό αντιαρματικό όπλο με εκτεταμένη χρήση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Με βάρος 12.5 κιλά και μήκος 102 εκατοστά έχει βεληνεκές έως και 1000 μέτρα. Το βλήμα διαθέτει κεφαλή HEAT και μπορεί να διατρήσει ομογενοποιημένο χάλυβα πάχους τουλάχιστον 500 χιλιοστών. Της ίδιας εταιρείας με ανάλογα χαρακτηριστικά είναι και το φορητό αντιαρματικό AT4.

Σήμερα το αντιαρματικό οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς διαθέτει εκτός από τα Ρωσικά FAGOT, KORNET-Ε και RPG-18, τα δυτικά Μ -72 LAW, MILAN, όπως επίσης τα CARL GUSTAF αλλά και τα STRIM για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Η απόκτηση των Spike Nlos θα αυξήσει κατακόρυφα τις αμυντικές δυνατότητες με το Ισραηλινό οπλικό σύστημα να έχει ως μεγάλο του πλεονέκτημα το βεληνεκές αλλά και την «χειρουργική» ακρίβεια. Το παράδειγμα του ουκρανικού πολέμου δείχνει στο Ελληνικό Επιτελείο ότι η περαιτέρω ενίσχυση με σύγχρονα αντιαρματικά όπλα και η δυνατότητα χρήσης τους από όσο το δυνατό περισσότερο εκπαιδευμένο προσωπικό θα αποτελέσει τεράστιο πολλαπλασιαστή ισχύος.