StormBreaker: Τα stealth μαχητικά F-35 του Βελγίου θα εξοπλιστούν με τις ισχυρές και «έξυπνες» βόμβες ακριβείας

Η Υπηρεσία για την Συνεργασία και την Ασφάλεια, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενέκρινε την πώληση των ισχυρών και «έξυπνων» βομβών ακριβείας τύπου Small Diameter Bomb-Increment II, γνωστές και ως «StormBreaker» στο Βέλγιο, με τις οποίες θα εξοπλίσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το συνολικό εκτιμώμενο κόστος της σύμβασης είναι 115 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο καλύπτει τόσο τα πυρομαχικά όσο και τη συντήρηση και την υποστήριξη των εξοπλισμών, ενώ πλέον αναμένεται η τυπική επικύρωση της διαδικασίας από το Κογκρέσο.

Το Βέλγιο είχε αιτηθεί την προμήθεια συνολικά 196 βομβών ακριβείας τύπου StormBreaker, οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν ένα από τα σημαντικότερα όπλα των βελγικών stealth μαχητικών αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι το πρώτο βελγικό F-35 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον περασμένο Μάιο και θα «επαναπατριστεί» είτε στα τέλη του 2024 είτε στις αρχές του 2025.

Από την άλλη, οι βόμβες ακριβείας τύπου StormBreaker έχουν ήδη πουληθεί στη Νορβηγία, χώρα που διαθέτει και αυτή F-35 και έχουν «κερδίσει τις εντυπώσεις» καθώς διαθέτουν ένα επαναστατικό σύστημα ανίχνευσης στόχων τριών λειτουργιών, διότι χρησιμοποιούν υπέρυθρη απεικόνιση, ραντάρ millimeter wave και ημι-ενεργή καθοδήγηση λέιζερ ή GPS για να εξουδετερώσει σταθερές και κινούμενες εχθρικές δυνάμεις.

Φωτογραφίες αρχείου