Η Raytheon αποκάλυψε ότι σχεδιάζει μια νέα έκδοση της βόμβας ολίσθησης StormBreaker, η οποία θα εκτοξεύεται από επίγεια συστήματα.
Οι βόμβες ακριβείας StormBreaker, οι οποίες προς το παρόν διαθέτουν δυνατότητα μόνο εκτόξευσης από αεροπορικές πλατφόρμες, διαθέτουν ένα επαναστατικό σύστημα ανίχνευσης στόχων τριών λειτουργιών, διότι χρησιμοποιούν υπέρυθρη απεικόνιση, ραντάρ millimeter wave και ημι-ενεργή καθοδήγηση λέιζερ ή GPS για να εξουδετερώνουν σταθερούς και κινούμενους στόχους, ακόμη και στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες.
«Θα κάνουμε τις πρώτες δοκιμές μέχρι το καλοκαίρι με χρήματα της εταιρείας», αποκάλυψε ο Jon Norman, αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά τονίζοντας ότι σκοπεύουν να αυξήσουν την εμβέλειά του.
Επίσης, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη καταλήξει στον τύπο του κινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά ότι πιθανότατα ο ίδιος κινητήρας που θα επιλεχθεί για την επίγειας εκτόξευσης έκδοση, θα ενσωματωθεί και στις βόμβες που εκτοξεύονται από αέρος, για να αυξηθεί η εμβέλεια τους.
«Εργαζόμαστε στον μηχανολογικό σχεδιασμό για να βελτιώσουμε σημαντικά την εμβέλεια αυτού του StormBreaker, ώστε να μπορούμε να κρατάμε τους πιλότους μας εκτός των περιοχών απειλής. Πιστεύουμε ότι έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης», όπως είπε.
Η Raytheon θέλει να προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις βόμβες μικρής διαμέτρου GLSDB της Boeing, κυρίως όσον αφορά τις ικανότητες πληγμάτων σε κινούμενους στόχους σε όλες τις καιρικές συνθήκες και την καλύτερη ανθεκτικότητα σε παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου.
Όπως είχαμε γράψει παλαιότερα και στο OnAlert.gr, οι αμερικανικές βόμβες ακριβείας GLSDB, οι οποίες έχουν εμβέλεια περίπου 160 χιλιόμετρα, στάλθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία, χωρίς όμως να έχουν μεγάλη επιτυχία, καθώς τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τις εμποδίζουν από το να χτυπήσουν τους στόχους τους.
Η «έξυπνη» βόμβα StormBreaker που θα εκτοξεύεται από το έδαφος επιδιώκει να λύσει αυτά τα προβλήματα.
Με πληροφορίες από: TWZ / Φωτογραφία αρχείου