Στόλτενμπεργκ: «Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 δεν καθιστά το NATO μέρος της σύγκρουσης»

Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη χρήση αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 δεν καθιστά το ΝΑΤΟ μέρος στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα… Βοηθάμε τους Ουκρανούς να στηρίξουν αυτό το δικαίωμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Αυτό δεν καθιστά το ΝΑΤΟ και εταίρους του ΝΑΤΟ μέρος στη σύγκρουση», είπε ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι η Πολωνία άρχισε να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στη χρήση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και αρκετές χώρες είναι έτοιμες να παράσχουν αεροσκάφη στην Ουκρανία.

«Η παράδοση μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα ήγειρε ζήτημα εμπλοκής του NATO στην ένοπλη σύρραξη», τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, μέσω Telegram στις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Αντόνοφ διεμήνυσε πως οποιοδήποτε πλήγμα από μαχητικά F-16 εναντίον της Κριμαίας θα εκληφθεί στη Μόσχα ως επίθεση εναντίον ρωσικού εδάφους. «Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να είναι πλήρως ενήμερες για τη ρωσική αντίδραση», τόνισε.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ότι τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν ρωσικό έδαφος.

Από την μεριά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο προειδοποίησε ότι οι δυτικές χώρες διατρέχουν «κολοσσιαίο κίνδυνο» αν προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου