Stinger: Η Ταιβάν θέλει να αποκτήσει περίπου 2.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους λόγω της Κίνας

Οι αυξανόμενες απειλητικές κινήσεις της Κίνας τόσο με στρατιωτικές ασκήσεις όσο και με παραβιάσεις της ADIZ της Ταϊβάν με μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Ταϊπέι, με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας να επιθυμεί την προμήθεια 1.985 αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Stinger.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν αιτήθηκε στην τελευταία έκθεση του προϋπολογισμού τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε το πενταπλασιαστεί το απόθεμα των αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Stinger, ενώ ακόμα επιθυμεί την αγορά 549 συστημάτων εκτόξευσης και ισάριθμοι συστήματα αναγνώρισης φίλιων και εχθρικών δυνάμεων (IFF).

Το κόστος του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος υπολογίζεται σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα αρκετά αυξημένο ποσό, συγκριτικά με τα 405 εκατομμύρια δολάρια που ζητούσε το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε παλαιότερη έκθεση προϋπολογισμού. Αυτό οφείλεται στο ότι ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε την προμήθεια 545 αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Stinger μαζί με 193 συστήματα εκτόξευσης και ισάριθμα συστήματα IFF.

Οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει στο παρελθόν αιτήματα της Ταϊβάν για τα φορητά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας τύπου Stinger, ενώ μάλιστα τέτοια όπλα συμπεριλαμβάνονταν σε αμερικανικό «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Πρόκειται για ένα αρκετά αξιόπιστο οπλικό σύστημα που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σε μεγάλες συγκρούσεις με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφίες αρχείου